Spelprincipes versus spelsysteem: waarom wisselt Vincent Kompany zo veel?

  Als een goochelaar tovert Vincent Kompany dit seizoen met zijn opstellingen en systemen. Wat meer stabiliteit op het veld zou de resultaten van Anderlecht misschien goed doen, maar past dat wel in de visie van "de moderne trainer"?  Wij vroegen ex-trainer Ariël Jacobs om in het hoofd van Kompany te kijken. 

  Wie dinsdagavond de basisploeg van Anderlecht onder ogen kreeg voor de bekermatch tegen Seraing moest even met de ogen knipperen. Opeens stond Marco Kana op het middenveld. Kana, die sinds half augustus niet had gespeeld.

   

  Tegen KV Kortrijk in de competitie was de verrassing bijna even groot toen opeens de Argentijnse verdediger Lisandro Magallan de voorkeur kreeg op Taylor Harwood-Bellis. Ook in het aanvallende compartiment is het week na week afwachten wie Vincent Kompany aan de aftrap brengt en in welke formatie.

   

  Vraag is of het voortdurend zoeken is van de coach of een bewuste strategie? "Ik weet het niet, maar ik heb het gevoel dat Kompany bewust veel wisselt om iedereen bij de zaak te houden", zegt Ariël Jacobs. 

   

  "Zelf deed ik dat minder, omdat ik als coach vond dat vertrouwen voor spelers ontzettend belangrijk was. Maar Kompany zal misschien andere redenen hebben."

  Ik heb het gevoel dat Kompany bewust veel wisselt om iedereen bij de zaak te houden.

  Ariël Jacobs

  Spelprincipes versus spelsystemen

  Op zoek naar redenen dus. Zelf verwijst Vincent Kompany vaak naar hoe zijn spelers getraind hebben. Niemand weet beter dan de trainer van Anderlecht hoe zijn spelers zich voelen en welke indruk ze maken op training. 

   

  "Voor mij waren trainingen nooit het enige element. Een ploeg die draait moet je bij elkaar houden. Als trainer zoek je toch ook naar constanten en bouw je zekerheden in", herinnert Ariël Jacobs zich van zijn tijd als trainer. 

   

  Maar die zekerheden hoeven niet noodzakelijk een vaste formatie en dezelfde 11 spelers te zijn. Zo denken moderne trainers steeds minder. Ook bij Manchester City of Liverpool zie je vaak andere namen in de basisploeg. En niet alleen omwille van het drukke programma.

   

  Kevin De Bruyne vertelde recent in de podcast MidMid hoe Pep Guardiola soms zijn game plan uitlegt, maar vergeet te vermelden welke 11 spelers zullen starten. 

   

  Het is geen geheim dat Vincent Kompany zich spiegelt aan de moderne generatie toptrainers in de Premier League en de Bundesliga. Die denken vooral na over spelprincipes en slijpen die in hun team. Tijdens een match wordt meermaals van spelsysteem veranderd, maar niet van spelprincipes.

   

  Dat inslijpen is bij Anderlecht nog altijd bezig. Kompany wil niet afwijken van zijn principes.

  De moderne trainersvisie gaat uit van vaste spelprincipes, die als kapstok dienen en nooit veranderen. Maar de spelsystemen en namen veranderen wel afhankelijk van de tegenstander en de score.

  Ariël Jacobs

  "Als trainer heb je twee opties. Ofwel werk je bij een club met een vast systeem zoals Ajax, waar het altijd 4-3-3 is geweest en het pas crisis is al van dat systeem wordt afgeweken", zegt Ariël Jacobs.


  "Ofwel heb je een meer moderne visie waarbij je uitgaat van vaste spelprincipes, die als kapstok dienen en nooit veranderen. Maar de spelsystemen en namen veranderen wel afhankelijk van de tegenstander en de score bijvoorbeeld."


  "In dat opzicht vind ik het niet zo onlogisch dat Kompany vaak wisselt en ik zal ook niet verrast zijn als hij het volgend weekend opnieuw doet na een zware bekermatch."

   

  De bekerzege tegen Seraing heeft de spelprincipes van Vincent Kompany alvast - minstens voor even - wat extra krediet opgeleverd.

  Lees ook: