Winterspelen in China buigen niet voor omikronvariant

  Snowboarders testen de olympische piste uit.

  De snelle verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus bezorgt de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Peking extra hoofdbrekens. Tegelijk hebben de Chinezen er vertrouwen in dat het evenement zoals gepland zal kunnen doorgaan.

  "De nieuwe variant zorgt zeker voor extra uitdagingen in de manier waarop we tegen de epidemie strijden", verklaart Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

   

  "Maar China heeft de ervaring en ik ben er ten stelligste van overtuigd dat de Olympische Winterspelen zonder zorgen zullen verlopen."

   

  Met strikte regels doet China er alles aan om het coronavirus een halt toe te roepen. Kleine uitbraken worden meestal snel onder controle gebracht.

   

  De omikronvariant werd er nog niet gedetecteerd, wel in de autonome regio Hongkong.

  China heeft de ervaring en we zijn er ten stelligste van overtuigd dat de Olympische Winterspelen zonder zorgen zullen verlopen.

  Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken

  Alleen Chinese toeschouwers, veel testen

  Voor de Winterspelen worden zo'n 2.900 atleten in China verwacht. Ze zullen volledig gevaccineerd moeten zijn of een quarantaine van 21 dagen moeten respecteren.

   

  Iedereen zal ook dagelijks worden getest. Voor afreis naar China moet je 2 recente én negatieve PCR-testen kunnen voorleggen.

   

  Alleen wie in China woont, zal de competities kunnen bijwonen. Buitenlands toeschouwers zijn niet toegelaten.

  Een veiligheidsmedewerker en de coronamaatregelen in China.