Gouden Bal Alexia: draaischijf van de CL-winnaar met een fluwelen linkervoet

  Alexia Putellas glundert met haar Gouden Bal-trofee.

  Alexia Putellas is vanochtend wakker geworden met een Gouden Bal op haar nachtkastje, een erkenning voor wat kenners van het vrouwenvoetbal al lang wisten: de Spaanse is een van de beste speelsters ter wereld en de exponent van het aantrekkelijke spel waarmee FC Barcelona ook het vrouwenvoetbal veroverd heeft. Een portret.

  Wat bij het mannenteam van FC Barcelona al jaren de kernwaarden zijn - techniek en uitmuntend positiespel - is de voorbije jaren mondjesmaat ook de filosofie van het vrouwenelftal geworden.

  Daarvan plukte FC Barcelona Femení dit jaar de vruchten: de trofeeënkast werd uitgebreid met een Spaanse titel, een Spaanse beker en de Champions-League-trofee als kers op de taart. De exponent van het Catalaanse sterrenensemble: Alexia Putellas Seguras, kortweg "Alexia" op de achterkant van haar truitje.

  De 27-jarige middenveldster hielp Barcelona aan de treble met 26 doelpunten in 42 wedstrijden. Ze was ook bepalend in de Champions League-finale tegen Chelsea en werd eerder dit jaar al verkozen tot UEFA Speelster van het Jaar.

  Ook haar hattrick tegen Valencia sprong dit seizoen in het oog. In nauwelijks 4 minuten prikte Putellas de bal 3 keer tegen het net, onder meer met een heerlijke stifter van ver buiten de grote rechthoek.

  "Blauwe plekken op de speelplaats"

  Alexia Putellas leerde al vroeg de kneepjes van het vak door het op de speelplaats van de lagere school op te nemen tegen de jongens, maar al snel sloot ze zich aan bij CE Sabadell, een club uit de buitenwijken van Barcelona.

  "Mijn moeder was het beu dat ik altijd thuiskwam van school met gekneusde benen vol blauwe plekken. Daarom schreef ze me in bij een club, zodat ik zou stoppen met voetballen tijdens schooltijd", vertelt Putellas over haar eerste stapjes in het voetbal.

  Het talent van Putellas wordt al snel opgemerkt door haar droomclub FC Barcelona, ook al had ze op haar 12e nooit durven te dromen van een echte voetbalcarrière. "Bij Barcelona werd het wel serieus, maar aan een leven als prof dacht ik op dat moment nog helemaal niet", klinkt het.

  Na amper een jaartje in La Masia, de befaamde jeugdacademie van de Blaugrana, verhuist Putellas naar stadsrivaal Espanyol. Daar breekt ze op 16-jarige leeftijd door in het eerste elftal. Na een tussenstop bij Levante keert ze in 2012 door de grote poort terug naar FC Barcelona.

  Putellas leidt Barcelona naar de top

  Bij Barcelona groeide de ster van Alexia Putellas gestaag. In 2013 werd ze voor het eerst geselecteerd voor de Spaanse nationale ploeg, waar ze inmiddels met 92 caps recordinternational is.

  Samen met de opmars van Putellas klom ook Barcelona mondjesmaat naar de top van het vrouwenvoetbal. Met Alexia als draaischijf op het middenveld veroverde het team de voorbije jaren 4 Spaanse titels en 5 Spaanse bekers. Het summum kwam er dit jaar, met een eerste eindzege in de Champions League.

  Dat Putellas als ster van Barcelona gisteravond bekroond werd met de Gouden Bal komt dan ook niet uit de lucht gevallen. In het referendum haalde ze het afgetekend van haar ploeggenote Jenni Hermoso, de topschutter in de Spaanse competitie en de Champions League.

  Putellas, gezegend met een fluwelen linkervoet en de regisseur op het middenveld van Barcelona, bedankte gisteravond haar ploeggenotes op het podium. "Dit is een prijs van het collectief", sprak ze geëmotioneerd.

  Ook voor het Spaanse vrouwenvoetbal is de uitverkiezing van Putellas een boost. Volgend jaar wil La Roja met Putellas als speerpunt ook een stap vooruit zetten op het internationale toneel. Als Alexia ook daar kan schitteren, wordt La Roja een gevaarlijke klant op Euro 2022. En ligt een tweede Gouden Bal misschien wel in het verschiet.

  BEKIJK: Gouden Bal voor Lionel Messi en Alexia Putellas