Nina Lauwaert is furieus na niet-selectie EK veldlopen: "Oneerlijk en discriminerend"

  Nina Lauwaert won zondag nochtans de selectiewedstrijd in Roeselare.

  De (niet-)selectie voor het EK veldlopen is in het verkeerde keelgat geschoten bij Nina Lauwaert, zondag nog winnares van de CrossCup in Roeselare. De 33-jarige atlete hekelt dat er slechts 1 vrouw (een juniore) een startbewijs ontvangen heeft. "Als je een vrouw bent, geraak je blijkbaar toch nergens."

  Belgian Athletics onthulde vandaag wie wordt uitgestuurd naar het EK veldlopen van 12 december in Dublin. Bij de elite en beloften vrouwen overleefde niemand de schifting en dat zint Nina Lauwaert duidelijk niet.

   

  "Dit gaat niet over mijn eigen selectie, maar ik voel me geraakt als vrouw", zegt Lauwaert in een brief aan de media. 

   

  "De vrouwen worden benadeeld. Noch ikzelf als winnares bij de vrouwen, noch de winnares bij de beloften vrouwen wordt naar Dublin gestuurd. Wat moeten wij nog meer doen om geselecteerd te geraken?"

   

  "Op deze manier zal je ambities vermoorden, ook bij jeugdatleten, want als je een vrouw bent, geraak je blijkbaar toch nergens. Twaalf mannen selecteren en slechts één vrouw, in mijn ogen ruikt dat naar discriminatie."

   

  Lauwaert hekelt ook het gebrek aan transparantie rond de selectie. "Het is nattevingerwerk. Een selectiecommissie beslist, maar niemand weet concreet wie daar in zit."

   

  "Er komt ook nooit een motivatie achteraf. Ik wil ijveren voor een transparante en eerlijke selectie. Dit is oneerlijk en discriminerend."

  Twaalf mannen selecteren en slechts één vrouw, in mijn ogen ruikt dat naar discriminatie.

  Nina Lauwaert

  Rutger Smith (VAL) verdedigt selectie: "Niveau bij vrouwen is niet goed genoeg"

  Rutger Smith, topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga en lid van de selectiecommissie van Belgian Athletics, verdedigt de keuze van de VAL. Als selectiecriterium hanteert Belgian Athletics al enkele jaren het potentieel om top 20 te halen op het EK veldlopen. Daar is volgens Smith niet aan voldaan, noch bij de elite, noch bij de beloften vrouwen. 

   

  "We hebben analyses gemaakt en daaruit blijkt dat de vrouwen niet in de buurt komen van top 20", zegt Smith. "We hebben gekeken naar prestaties uit het verleden, de selectiecross in Roeselare en de wedstrijden van de voorbije weken. Nina Lauwaert, de winnares bij de vrouwen in Roeselare, is minder in vorm dan in 2018, en toen werd ze 22e op het EK. Dan is het moeilijk verdedigbaar om ze te sturen. Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg. Daar kan ik vrij duidelijk over zijn."

   

  De selectiecommissie bekeek ook of het een optie was om Lander Tijtgat op te vissen. Hij verloor zijn schoen en beëindigde de selectiecross na een inhaalrace op een 13e plaats. "Dat is zeker ter sprake gekomen", zegt Smith. "Maar we hebben nu eenmaal een selectiewedstrijd en die is bepalend. Het is niet zijn schuld dat hij zijn schoen verloor en het is heel spijtig voor hem, maar het moet nu eenmaal gebeuren in de selectiewedstrijd. Op de trials in de Verenigde Staten sneuvelen er ook elk jaar grote favorieten. Dat is sport."

  De vrouwen zouden niet in de buurt komen van de top 20. Het niveau is niet hoog genoeg, daar kan ik duidelijk over zijn.

  Rutger Smith