Rik Samaey over WK-ambities van Belgian Lions: "Mogen geen afwezigen hebben"

  De Belgian Lions acteren voorlopig foutloos in de WK-voorronde.

  Voormalig Belgian Lion Rik Samaey zag zondag als co-commentator bij Sporza hoe de Belgische basketbalmannen topland Servië over de knie legden. De  tienvoudige Belgisch Speler van het Jaar schat na zeges tegen Servië en Slovakije de WK-kansen van de Lions in. "Daarvoor mogen er vooral geen spelers ontbreken", stelt Samaey vast.

  Tegen een basketbalgrootmacht als Servië win je niet elke dag. Onze basketbalcommentator Kris Meertens had zondag dan ook een dolenthousiaste Rik Samaey naast zich. Een dag na de stunt tegen de Serviërs geniet Samaey nog steeds na.

  "Ik had er gisteren niet meteen bij stilgestaan, maar ik kan me eigenlijk niet herinneren dat België ooit gewonnen heeft van Servië of destijds Joegoslavië. Naar het WK toe is dit een heel mooie prestatie. Je wint je eerste twee wedstrijden in de voorronde: beter kan niet", zegt Samaey aan Sporza.

  De weg naar het WK is wel nog lang. De top 3 in de poule stoot door en de behaalde punten worden overgedragen. Bovendien wordt de concurrentie er in de 2e kwalificatieronde niet minder op.

  "En dat is logisch", is Samaey nuchter. "Als je naar het WK wilt, dan kom je geen B-landen tegen, alleen maar hoger gerangschikte landen. En daar zul je dan voorbij moeten."

  "De weg naar het WK is nog lang. De volgende keer speelt België twee keer tegen Letland en je moet ook nog naar Servië. Het WK is dus nog lang niet zeker, maar deze twee zeges zijn wel mooi meegenomen."

  "Goed dat ervaren Van Rossom die ambities uitspreekt"

  De Belgian Lions konden vorige week opnieuw rekenen op Sam Van Rossom. De spelverdeler is al jaren Europese top bij Valencia, maar was er in het verleden vaak niet bij door clubverplichtingen. Op zijn 35e bewees hij tegen Slovakije en Servië dat hij nog altijd van goudwaarde is voor de nationale ploeg.

  "Sam speelt al 12 jaar bij Valencia, in een van de sterkste competities in Europa en in de EuroLeague. Hij kan bij de nationale ploeg nog voor een mooie periode de motor zijn", meent Rik Samaey.

  Van Rossom sprak in de aanloop naar de voorbije interlands ook openlijk zijn WK-ambities uit. "Als zo'n ervaren speler dat zegt, dan stel je de rest van de jongens wel een realistisch doel voorop. Voor de motivatie binnen de groep is dat een heel goeie zaak."

  Samaey ziet wel één mogelijk knelpunt bij de Lions: "We mogen geen afwezigen hebben. We hebben telkens een complete selectie nodig. Je moet echt beschikken over een kern van 12 spelers waarvan er 10 elke wedstrijd inzetbaar zijn. Om het WK te halen, is het nodig om op korte termijn de ploeg verder uit te bouwen."

  Sam Van Rossom

  Lees ook: