Ook zonder fans gaat de rentree van Van der Poel door: "In belang van de sport"

  Mathieu van der Poel is de wereldkampioen in het veldrijden.

  Mathieu van der Poel duikt volgende maand in Rucphen opnieuw het veld in. In eigen land zal hij wel geen supporters langs het parcours van de Wereldbeker-veldrit zien en horen door de verstrengde coronamaatregelen. "Toch gaan we door met de cross", bevestigde organisator Kees Kools vandaag.

  Op zaterdag 18 december staat in Rucphen voor het eerst een Wereldbeker-wedstrijd op het programma. Thuisrijder Mathieu van der Poel, de wereldkampioen in het veld, kondigde eerder deze week aan in Noord-Brabant zijn rentree te zullen maken. Ook de Brit Tom Pidcock komt naar Rucphen, Wout van Aert start niet.

   

  Publiek bij sportwedstrijden is sinds twee weken niet toegestaan in Nederland, ter bestrijding van het coronavirus. Het kabinet besloot die maatregel vrijdag met minimaal twee weken te verlengen, tot 19 december. 

   

  Kees Kools, voorzitter van het organisatiecomité is ontgoocheld, maar de cross gaat één dag eerder hoe dan ook door. "Helaas wel zonder publiek. Maar in het belang van de sport laten we de cross wel doorgaan. De belangstelling was zo groot voor de jeugdreeksen, dat we zelfs de inschrijvingen moesten sluiten."

   

  Wie Van der Poel in levenden lijve wil zien crossen, moet daar dus niet voor naar Rucphen afzakken. "Mathieu is erg geliefd bij de sportliefhebbers", weet ook Kools. "Als hij rijdt, komen er altijd een paar duizend toeschouwers extra. Gelukkig is de wedstrijd wel live op televisie te zien. Hopelijk trekt dat nog wat meer sponsors. Zij kunnen nu extra goed in beeld komen zonder toeschouwers achter de hekken."

   

  De organisatie had gerekend op zo'n 4.500 toeschouwers. Die hadden 12 euro moeten betalen voor een toegangskaartje. "Dus we lopen al snel 50.000 euro mis, dat slaat een fors gat in onze begroting. Hopelijk krijgen we compensatie van de Rijksoverheid", zegt Kools nog. "Het vervelende is wel dat je lang moet wachten tot je daar zekerheid over hebt. Gelukkig zijn er een aantal instanties die voor ons garant willen staan."

  Mathieu is erg geliefd bij de sportliefhebbers. Als hij rijdt, komen er altijd een paar duizend toeschouwers extra. 

  Kees Kools