Valverde (41) stopt na volgend seizoen: "Langer koersen heeft geen zin"

  Alejandro Valverde won afgelopen seizoen 3 koersen.

  2022 is het laatste jaar waarin Alejandro Valverde (Movistar) te bewonderen zal zijn in het wielerpeloton. "Ook al blijf ik wedstrijden winnen, het is voor 100 procent zeker dat ik definitief stop met koersen na volgend seizoen", vertelt de 41-jarige Spanjaard aan Marca.

  Alejandro Valverde vertoeft al 20 jaar in het profpeloton. Op zijn 41e staat zijn teller op 130 zeges.

  In 2022 wil de oud-wereldkampioen nog een laatste keer alles geven op de fiets. "Ik hou er nog altijd van om te winnen. Maar het is niet zo dat ik er nog een jaartje zal bijdoen als ik in 2022 blijf winnen."

   

  "Mijn beslissing is onomkeerbaar. 2022 is sowieso mijn laatste seizoen als wielrenner. Langer koersen heeft geen zin", is Valverde duidelijk in een interview met Marca.

   

  "Ik koers al heel veel jaren op het hoogste niveau. Het is een heel grote opoffering om profrenner te zijn. De mentale en fysieke uitdaging is enorm."

   

  "Volgend jaar word ik 42, ik kan niet eeuwig koersen. Ik moet aan mijn lichaam denken."

  "Geen Tour, Giro-fans zorgen voor unieke sfeer"

  Over het programma van zijn afscheidsjaar koestert Valverde niet veel geheimen meer. "Ik ga voor de combinatie Giro-Vuelta."

   

  Waarom geen Tour? "Ik hou ervan om aanwezig te zijn in de Tour omdat het de Tour is. Andere jaren vraag ik zelf aan de ploeg om de Tour te rijden."

   

  "Maar voor volgend jaar heb ik beslist dat ik iets anders wil. De Giro is een mooie wedstrijd en de toeschouwers zorgen voor een unieke sfeer. Daarom rijd ik geen Tour in mijn laatste jaar."

   

  In het voorjaar richt Valverde zijn pijlen op de Waalse Pijl (die hij al 5 keer won) en Luik-Bastenaken-Luik (die hij al 4 keer won).

   

  "Het zijn allebei moeilijke koersen om te winnen. Of ik deelneem aan de Amstel Gold Race laat ik nog even in het midden. Ik mag niet te veel wedstrijden rijden voor de Giro."

  Voorlopig programma van Valverde tot en met de Vuelta
  26-30/01 Challenge Mallorca  
  02-06/02 Ronde van Valencia  
  12/02 Ronde van Murcia  
  16-20/02 Ruta del Sol  
  05/03 Strade Bianche  
    (Ronde van Catalonië? Ronde van het Baskenland?)  
  20/04 Waalse Pijl  
  24/04 Luik-Bastenaken-Luik  
  06-29/05 Giro   
  19/08-11/09 Vuelta  

  Wielerjournalist Thijs Zonneveld gelooft niet dat Valverde ooit zal stoppen