Indoor sportwedstrijden vanaf maandag zonder publiek, buiten zijn fans wel nog toegelaten

  Onder meer de basketbalzalen blijven de komende weken leeg. Er was verwarring over, maar de sportregel gaat pas vanaf maandag in, niet zaterdag.

  De regeringen van ons land hebben nieuwe maatregelen aangekondigd in een poging om het coronavirus in te dijken. Ook de sportsector wordt aangesproken: bij wedstrijden en trainingen in binnenruimten worden toeschouwers geweerd, bij sportmanifestaties buiten zijn fans nog altijd toegelaten volgens de huidige voorschriften (CST en mondmasker). De indoorregel gaat maandag in.

  "De situatie is pessimistischer dan het meest negatieve scenario dat experten ons getoond hadden", vertelde premier Alexander De Croo na het vervroegde Overlegcomité.

   

  Aangezien "contacten beperken de beste manier is om de stijging te stoppen", zullen ook de sportieve binnenactiviteiten voortaan zonder toeschouwers georganiseerd worden.

  "Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders", lezen we nog in de communicatie van het crisiscentrum.

   

  Er was verwarring over de timing, maar de regel voor de bezoekers van de binnensporten gaat niet morgen/zaterdag in, maar wel vanaf maandag. Dat stelt Koen Umans, de voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie (VSF) na een contact met minister van Sport Ben Weyts.

   

  De maatregelen gelden voor 3 weken. Op 15 december volgt een evaluatie.

   

  Bij voetbalwedstrijden en andere sportcompetities in de openlucht verandert er voorlopig niets. De premier roept wel op om de geldende maatregelen - gebruik van CST-pas en mondmaskerplicht - strikt op te volgen.

  "Geen inkomsten, wel kosten"

  De VSF is tevreden dat sporten nog kan. "Wij zeggen al lang dat sport een deel van de oplossing is en niet een deel van het probleem", reageert Umans. "Wij zijn een verantwoorde sector."

   

  Umans vraagt zich wel af waarom er een verschil wordt gemaakt tussen het publiek bij een sportwedstrijd en een concert. Concerten met zittend publiek mogen wel nog met CST en mondmasker.


  "Geen publiek heeft een rechtstreekse financiële impact op de clubs met geen inkomensgelden en ook geen inkomsten vanuit de cafetaria, terwijl ze wel met alle kosten zitten", Umans.

  Voor de concrete modaliteiten is het wel nog wachten op de publicatie van het Koninklijk Besluit.