Loena Hendrickx staat 6e na mindere korte kür in Sotsji, WR voor Valijeva

  De 22-jarige Belgische haalde 64,44 punten, haar PR uit Turijn enkele weken geleden bedraagt 73.52.

  Kunstschaatsster Loena Hendrickx bezet de zesde plaats na de eerste dag van de Grand Prix in Sotsji. De 22-jarige verzamelde 64,44 punten voor haar korte kür, bijna 9 punten onder haar PR (73,53) van begin november in de Grand Prix van Turijn. De 15-jarige Russin Kamila Valijeva zette een wereldrecord neer met 87,42.

  Hendrickx pakte in Turijn haar eerste medaille op een topconcours, nadat ze ook 5e was geworden op het WK. Haar topprestatie in Italië, met ook een PR op de vrije kür (145,53) en dus in totaal (219,05) kreeg vorige week een vervolg op het BK. Daar was haar korte kür ook boven de 70 (71,49) met nog een betere vrije kür (149,55), voor een totaal van 221,04.

   

  In Rusland liep het vandaag minder goed. De vertrouwensboost bleef wat achterwege, haar sprongen misten dit keer overtuiging. Ook de moeilijkheidsgraad van de sprongen was minder dan die van de ware toppers. Op de schaatstechnische kwaliteit viel volgens de  jury weinig aan te merken.


  "Mijn prestatie vandaag was helemaal niet goed", besefte Hendrickx. "Ik voelde me wat vermoeid, ook al ging het goed op training. Het brons in Italië gaf me veel vertrouwen, ik voelde heel wat druk voor de vrije kür toen, maar ik stond er en deed mijn ding."


  Als eerste rijdster van de tweede groep verscheen Hendrickx op het ijs. De drie Russinnen die allen op een hogere persoonlijke topscore kunnen bogen dan de Belgische rijdster, kwamen na haar. Ook Ekaterina Riakova uit Azerbeidzjan en Ekaterina Kurakova uit Polen mochten zich in de tweede  groep presenteren.

  De twee Ekaterina's werden in Moskou geboren en kunnen ook tot de Russische school worden gerekend. Zo moest Hendrickx niet tegen 3 maar 5 Russinnen opboksen. Zij het dat de Ekaterina's nog niet het niveau van hun vroegere landgenotes hebben bereikt.

  Wereldrecord voor 15-jarige Valijeva

  Jeugdwereldkampioene Kamila Valijeva, nog maar 15, overdonderde het deelneemstersveld met een uitmuntende uitvoering. Zij kreeg een puntentotaal van  87,42 punten, een wereldrecord. Haar sprongen - onder meer een fantastische drievoudige Axel (zie onder) - waren pareltjes.

  Ook Elizabeta Toektamisjeva nam met 80,10 ruim afstand van het veld. De derde plaats is verrassend voor de Amerikaanse Mariah Bell met 69,37.

   

  Morgen staat de vrije kür op het programma.

   

  De wedstrijd om de Rostelecom Cup is de zesde en laatste in de serie Grand Prixs van dit seizoen. Het is  de laatste mogelijkheid om zich te plaatsen voor de GP-finale volgende maand in Osaka, in Japan, van 9 tot en met 12 december.

  Eerder liet coach Jorik Hendrickx weten dat Loena en hij minder dan 2 maanden voor de Olympische Winterspelen niet op een zware reis naar het Verre Oosten zitten te wachten.

  Kamila Valijeva.

  Tweets over de korte kür: