Ga naar de inhoud

meest recent

Geen Italië of Portugal op WK: toplanden in zelfde spoor Europese play-offs

 vr 26 november 2021 17:25
Italië en Portugal zijn nog niet zeker van deelname aan het WK.

De 12 barragisten in Europa kennen hun lot: er was 20 procent kans dat de reekshoofden Italië en Portugal elkaar zouden treffen en zo geschiedde. De Europese kampioen van 2021 en die van 2016 zitten in hetzelfde spoor van 4 landen, slechts 1 land stoot door naar de Wereldbeker 2022 in Qatar. Italië lootte Noord-Macedonië, Portugal Turkije. Portugal-Italië is een mogelijke finale.

Er zijn 3 sporen van 4 landen, goed voor 3 WK-tickets. In spoor A staan Schotland-Oekraïne en Wales-Oostenrijk op het menu, in spoor B Rusland-Polen en Zweden-Tsjechië. Ook in die sporen gaat maar 1 land door. De halve finales worden over 1 match gespeeld.


Ook de finale is over 1 match. Voor het thuisvoordeel daarin is ook geloot: Wales of Oostenrijk speelt thuis, Rusland of Polen en Portugal of Turkije.

  Play-offs halve finales 24 maart
Spoor A Schotland Oekraïne
Spoor A Wales Oostenrijk
Spoor B Rusland Polen
Spoor B Zweden Tsjechië
Spoor C Italië Noord-Macedonië
Spoor C Portugal Turkije
Play-offs finales 29 maart
Spoor A Wales/Oostenrijk Schotland/Oekraïne
Spoor B Rusland/Polen Zweden/Tsjechië
Spoor C Portugal/Turkije Italië/Noord-Macedonië
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er worden in Europa nog 3 tickets uitgedeeld. De 10 runners-up van de kwalificatiefase werden aangevuld met de 2 landen die het sterkst scoorden in de Nations League en niet in de top 2 van de WK-voorronde eindigden: Oostenrijk en Tsjechië.

De UEFA koos in deze play-offs voor 3 sporen van 4 landen. De 6 landen uit pot 1 (de beste tweedes uit de WK-voorronde) werken hun halve finale thuis af tegen een land uit pot 2.

Italië-coach Roberto Mancini zuchtte eens diep: "Dit kon wel wat beter. Het is heel moeilijk, want Noord-Macedonië is een goed team. Als we doorstoten, spelen we de finale in Portugal of in Turkije, dat is heel zwaar."

 

Zijn Portugal-collega, Fernando Santos, is "totaal overtuigd" dat zijn groep Qatar zal halen: "Als we Turkije kloppen, mogen we thuis eventueel Italië bekampen. De steun van het publiek en geen vermoeidheid van de reizen zijn belangrijke voordelen. We moeten ons nu voorbereiden op een goed niveau in maart."

De Europese tickets voor het WK 2022:

UEFA (Europa), 13 tickets (10 rechtstreeks + 3 barrages)
België
Duitsland
Denemarken
Engeland
Frankrijk
Kroatië
Nederland
Servië
Spanje
Zwitserland
play-offs (1)
play-offs (2)
play-offs (3)

Azië tegen Zuid-Amerika en CONCACAF tegen Oceanië

Er werd in Zürich ook geloot voor de intercontinentale play-offs met 4 landen. De vertegenwoordiger van de Aziatische bond (AFC) speelt thuis tegen het team van Zuid-Amerika (CONMEBOL). Een ploeg van Noord- en Midden-Amerika en Caraïben (CONCACAF) neemt het thuis op tegen een Oceanisch land (OFC).

 

Die 2 play-offduels - elk in één match - leveren 2 WK-tickets op. De duels zijn op 13 en 14 juni. De barragisten zijn nog niet bekend. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: