Braziliaanse voetballegende Formiga neemt afscheid met 234e interland

  Op haar 43e heeft Miraildes Maciel Mota, kortweg Formiga, een punt gezet achter haar lange en succesrijke carrière. Formiga nam onder meer deel aan 7 Olympische Spelen en 7 WK's, al kon ze er nooit goud veroveren.

  Ze werd geboren als Miraildes Maciel Mota, maar zou bekend worden onder haar voetbalnaam Formiga, letterlijk de mier. Als middenveldster was ze ook letterlijk de werkmier van elke ploeg waarin ze speelde.

   

  In 1993 debuteerde ze op haar 15e voor Sao Paulo en nu, 28 jaar later, maakt ze daar de cirkel rond.

   

  Maar het bekendst is Formiga van de Braziliaanse nationale ploeg, waar ze samen met Marta het uithangbord van was. Tegen India speelde ze gisteren haar 234e en laatste interland, niet meteen haar meest memorabele (6-1).

   

  Op de voorbije Olympische Spelen brak ze nog een record door op haar 43e voor de 7e keer deel te nemen. 7 keer was ze er ook bij op een WK, maar telkens liep het fout. Zowel op de Spelen van Athene als Peking verloor ze met Brazilië de finale en ook de WK-finale van 2007 ging verloren.