Emma Plasschaert zeilt op WK haar eerste wedstrijd sinds Tokio: "Geen piekmoment"

  Emma Plasschaert werd wereldkampioene in 2018, op de Spelen in Tokio eindigde ze op de ondankbare 4e plaats.

  Met het WK zeilen in Oman (1/12 - 6/12) begint voor Emma Plasschaert morgen een nieuwe cyclus: de weg naar de Olympische Spelen in Parijs in 2024 wordt ingezet. In 2018 werd Emma Plasschaert wereldkampioene, maar ze is in Oman niet bezig met een nieuwe Laser Radial-titel.

  "Tattoo van de olympische ringen laten zetten"

  Vanuit haar hotelkamer in Oman toont zeilster Emma Plasschaert aan het begin van onze videocall met trots haar nieuwe tatoeage. De olympische ringen staan vereeuwigd op haar linkeronderarm. Op de Spelen in Tokio werd ze deze zomer 4e.

   

  "Het staat er als herinnering aan Tokio, maar ook als motivatie voor de volgende 3 jaar tot de Spelen in Parijs", vertelt ze. 

   

  "Ik heb het samen met mijn vriend gedaan (de Australische zeiler Matt Wearn, red). Hij werd olympisch kampioen en het was wel leuk dat we dat samen konden doen."

  De afgelopen 3 maanden zijn voorbijgevlogen. Ik ben op reis geweest en heb veel tijd doorgebracht met vrienden en familie.

  Emma Plasschaert

  De twee hebben de afgelopen maanden ook veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen. 


  "Ervoor zijn wij heel lang van elkaar geweest. Na de Spelen is Matt mee naar België gekomen en niet naar Australië gegaan. We zijn op reis geweest en we hebben veel tijd doorgebracht met vrienden en familie."


  "Natuurlijk zijn de fysieke trainingen na een tijd ook opnieuw begonnen. Dat was veel op de fiets en in de gym. Op die manier zijn de afgelopen 3 maanden voorbijgevlogen."

  De nieuwe tattoo van Emma Plasschaert.

  "Dit WK is geen piekmoment voor mij"

  En nu is Emma Plasschaert dus in Oman voor haar eerste wedstrijd sinds de Spelen in Tokio. Vanaf morgen beginnen de zeilsters eraan.

   

  "Ik heb er veel zin in, het is toch een tijdje geleden. We hebben heel lang niet in de boot getraind en dan verlies je het gevoel toch wel een beetje."


  "Het doel van dit WK is niet zo resultaatgericht als andere WK's", vertelt Plasschaert, die in 2018 als eerste Belgische wereldkampioene Laser Radial werd. 


  "Ik ga nu niet zeggen dat er medaillemogelijkheden zijn. Ik zit namelijk nog in volle voorbereiding en dit is geen piekmoment. Dit is namelijk het begin van onze campagne richting Parijs 2024." 


  "Het dromen over Parijs is nog niet zozeer begonnen. Maar alles wat we nu plannen staat in het teken daarvan. Het is alle hens aan dek om de prestatie van Tokio te verbeteren en dus een medaille te pakken."

  Ik ga niet zeggen dat er medaillemogelijkheden zijn op het WK. Op de Spelen van Parijs 2024 droom ik er wel van op het podium te staan.

  Emma Plasschaert

  Zeilen in Oman: "Het is surreëel hier"

  "Het is een beetje surreëel hier", zegt Plasschaert. "Als je buiten de muren van ons resorthotel gaat, zit je meteen een beetje in een rotsachtige woestijn." 

   

  "Ik ben in 2015 ook al eens voor een WK in dit land geweest. Normaal gezien is hier niet zo veel wind, maar het kan wel een mooie wedstrijd worden."

   

  "Ook covid speelt trouwens een rol in de beslissing om hier deel te nemen. Als ik zeker wist dat er geen races meer geannuleerd zouden worden in de toekomst, was ik hier misschien niet."

  Herbekijk de medaillerace van Emma Plasschaert in Tokio:

  BEKIJK: Eerste opdracht voor Emma Plasschaert na Tokio: het WK zeilen