De gemengde aflossing op het WK veldrijden: wat zijn de spelregels?

  Het wordt geen klassieke ploegen- of landentijdrit op het WK veldrijden.

  Op 29 en 30 januari wordt in Fayetteville het WK veldrijden georganiseerd, maar op vrijdag 28 januari is er al een aperitiefhapje. De Internationale Wielerunie experimenteert met de gemengde aflossing in het veld en de UCI heeft nu ook de vuistregels kenbaar gemaakt.

  Op het WK wielrennen heeft de UCI enkele jaren geleden met de gemengde ploegentijdrit zijn nieuw geesteskind geïntroduceerd, maar de discipline kan voorlopig niet elke wielrenner en wielerliefhebber overtuigen.

   

  Toch gelooft de UCI volop in het onderdeel waar mannen en vrouwen de krachten bundelen. Van de weg springt men namelijk naar het veld, want ook op het WK veldrijden van 2022 wordt de "Team Relay" boven de doopvont gehouden.

   

  Het gaat weliswaar om een Test Event daags voor de eerste gebruikelijke WK-wedstrijden, maar de UCI heeft de krijtlijnen uitgetekend in zijn WK-gids.

   

  Elk land dat zich inschrijft, mag 6 deelnemers afvaardigen. Die 6 renners - 3 mannen en 3 vrouwen - moeten zaterdag of zondag ook deelnemen aan een van de individuele WK-wedstrijden.

   

  Het zestal wordt geboetseerd uit 1 mannelijke prof, 2 jeugdrenners uit de beloften of junioren mannen, 1 vrouwelijke prof en 2 vertegenwoordigers van de beloften of junioren vrouwen.

   

  Elke deelnemer zal één ronde voor zijn of haar rekening nemen. In de finishzone wordt het denkbeeldige stokje doorgegeven door het aantikken van de volgende starter. De startvolgorde wordt door de bondscoach vastgelegd.