Ga naar de inhoud

1 jaar na de dood van Diego Maradona: welke vragen zijn nog steeds onbeantwoord?

De Argentijnse voetballegende spreekt ook na zijn dood nog volop tot de verbeelding.

Tijd heelde deels het verdriet, maar loste nog niet alle vragen op. Exact één jaar na de dood van Diego Maradona blijven nog heel wat losse eindjes onbeantwoord. Zoals: treft er iemand schuld voor het overlijden van de Argentijnse voetbalgod? En wat met zijn indrukwekkende erfenis?

In welke omstandigheden is Maradona gestorven?

Het was een wonder dat hij de 60 gehaald had. Diego Maradona, met 300 per uur geleefd, kende door zijn alcohol- en drugsverslavingen heel wat medische problemen. Enkele weken voor zijn dood onderging de Argentijn nog een hersenoperatie.

Toch riep het overlijden van Maradona, bezweken na een hartaanval, nog vragen op. Vooral de omstandigheden.

Maradona's jongste dochter Jana wilde haar vader namelijk in een ziekenhuis laten herstellen van zijn eerdere operatie, maar zijn lijfarts wou absoluut thuisverzorging. In het huurhuis waren nochtans geen medische voorzieningen aanwezig, zoals een defibrillator en zuurstof.

Het Argentijnse parket begon een onderzoek en oordeelde dat het medische team van Maradona bewust niets ondernomen had op het moment dat hij stervende was.

 

Pluisje zou “aan zijn lot overgelaten zijn” en “bijzonder veel geleden hebben” in de uren voor zijn dood.

Welk strafrechtelijk vervolg krijgt de zaak?

Zeven personen uit het medisch team van Maradona worden door het parket vervolgd voor opzettelijke doodslag. Onder meer zijn persoonlijke arts Leopoldo Luque, psycholoog en een verpleegster zijn verdachten.

 

Het is nog niet duidelijk wanneer het proces effectief van start zal gaan. In Argentinië vermoeden ze binnen anderhalf à twee jaar. De beklaagden riskeren een gevangenisstraf van 8 tot 25 jaar. Volgens lokale kenners is de kans groot dat het medisch team (deels) schuldig zal worden bevonden.

Leopoldo Luque, lijfarts van Maradona, wordt vervolgd voor opzettelijke doodslag.

Wie krijgt de indrukwekkende erfenis?

De nalatenschap van Maradona is niet enkel op voetbalvlak enorm. Ook zijn persoonlijke vermogen was ongezien.

 

Een niet-volledige oplijsting van zijn bezittingen: flinke sommen op een buitenlandse rekening, een handvol eigendommen, een amfibische tank, tientallen luxewagens, hopen voetbalmemorabilia, dure horloges en uiteraard zijn portretrechten.

 

De totale waarde wordt op enkele tientallen miljoenen geschat. In december wordt al een deel van de eigendommen geveild, vooral om achterstallige belastingen te betalen.

 

Maar wie krijgt de rest van de erfenis?

 

Maradona zou geen testament opgemaakt hebben en dus wordt zijn nalatenschap verdeeld over zijn vijf kinderen: Dalma, Giannina, Diego Junior, Jana en Diego Fernando.

 

Alleen scoorde de Argentijn ook naast het veld bijzonder vlot en dus doken er de voorbije jaren nog personen op die claimden een zoon of dochter van Maradona te zijn. Zo wachten Magali Gil en Eugenia Laprovittola op het resultaat van een DNA-test.

 

Als zij natuurlijke dochters van de voetballegende blijken, delen ze straks mee in de erfenis. Om voorbereid te zijn op nog meer toekomstige claims zijn er zes DNA-stalen van Maradona afgenomen.

Maradona met twee van zijn dochters en zijn ex-vrouw.

Wanneer zal Maradona echt rust kennen?

“Ook als ik dood ben, zullen ze me niet laten rusten.”

 

Maradona wist het al: ook na zijn overlijden zou het allerminst stil rond hem blijven. Een bloemlezing van zaken die, naast het onderzoek rond zijn dood, recent de media haalden.

 

Matias Morla, advocaat van Maradona en beheerder van zijn portretrechten, ondernam juridische stappen omdat een bedrijf een cryptomunt rond de voetballegende lanceerde: de “Maradolar”.

 

Enkele dagen geleden beschuldigde een Cubaanse vrouw Maradona en zijn entourage van misbruik, vrijheidsberoving en verkrachting. Ze zou als minderjarige een relatie met de Argentijn gehad hebben.

 

Deze week volgde dan weer nog een opvallende onthulling. Een arts van Maradona verklaarde immers dat hij zonder hart begraven is. “Een groepering was van plan om de kist van Diego open te breken en het hart te stelen”, verklaarde hij. Het hart, dat een halve kilo zou hebben gewogen, is nu in het bezit van de politie van Buenos Aires.

De 37-jarige Cubaanse Mavys Alvarez Rego beschuldigt Maradona en zijn entourage van misbruik.