Is Marco Pantani vermoord? Italianen openen nieuw onderzoek naar overlijden

  Een iconisch beeld: Lance Armstrong en Marco Pantani in de Tour van 2000 op de Mont Ventoux.

  Het overlijden van wielrenner en cultfiguur Marco Pantani blijft actueel in Italië. Nadat er mogelijk nieuw bewijsmateriaal is opgedoken, heeft het parket van Rimini een nieuw onderzoek geopend.

  Voormalig topwielrenner Marco Pantani stierf op Valentijnsdag in 2004. De klimmer was 34 jaar.

   

  Volgens officiële verklaringen overleed Pantani aan een hartaanval en een hersen-longoedeem, als gevolg van een combinatie van kalmeermiddelen, antidepressiva en cocaïne.

   

  Tijdens een parlementaire hoorzitting zou zijn toenmalige dealer nu verklaard hebben dat de klimspecialist vermoord werd, wat de nabestaanden altijd volgehouden hebben. Volgens zijn familie was Pantani het slachtoffer van een misdrijf en werd hij gedwongen om een dodelijke cocktail in te nemen.

   

  Die piste wordt nu opnieuw onderzocht in Italië, met mogelijk nieuwe bewijzen van de dealer van Pantani. Zijn verklaringen zijn overgemaakt aan het parket.

   

  De familie reageert alvast opgelucht. "Pantani's mama Tonina wil weten waaraan haar zoon gestorven is", zegt de advocaat van de nabestaanden.

  Marco Pantani.

  Marco Pantani blonk uit in de grote rondes. In 1998 realiseerde de Italiaan de historische dubbel Giro-Tour.

   

  In 1999 leek hij opnieuw op weg naar Girowinst, tot hij twee dagen voor het einde op Madonna di Campiglio uit de Ronde van Italië werd gezet omwille van verdachte waardes in zijn bloed.

  BEKIJK: Titanenstrijd Armstrong-Pantani op de Mont Ventoux in de Tour van 2000