Meertens: "Belgian Lions dromen van 1e WK, dan is winst in Slovakije een must"

  De Belgen beginnen in Levice, in het westen van Slovakije, zonder publiek aan hun WK-voorronde.

  Morgenavond beginnen de Belgian Lions aan een lange tocht, die hen in de zomer van 2023 op het WK in Japan, Indonesië en de Filipijnen moet brengen. Basketbalcommentator Kris Meertens blikt vooruit naar het eerste tweeluik: uit in Slovakije en zondag thuis tegen Servië.

  In een eerste kwalificatiegroep spelen de Lions tegen Servië, Letland en Slovakije. Als ze zich bij de eerste drie scharen, volgt een tweede kwalificatieronde met Turkije en Griekenland als mogelijke tegenstanders.

  Als ze ook die tweede groep overleven, mag België als een van de twaalf Europese landen naar het WK en dat zou een primeur zijn voor het mannenbasketbal in ons land.

  De eerste opdracht is een duel met Slovakije, morgenavond om 18 uur in Levice, een gemeente in het westen van Slovakije. Het is een wedstrijd die België absoluut moet winnen. Slovakije is het zwakste basketland in de groep, het kon zich sinds de onafhankelijkheid in 1993 nog nooit plaatsen voor een EK.

  De Lions hebben sinds 2011 geen enkel EK gemist en plaatsten zich eerder dit jaar voor het EK van 2022.

  De meeste spelers van Slovakije spelen in de eigen, bescheiden competitie. Vedetten heeft het team niet, wel enkele heel grote centers. Maar dat mag geen probleem worden voor de Lions.

  Met de terugkerende spelmaker Sam Van Rossom, de spectaculaire Retin Obasohan, de veelzijdige “slimme” Jean-Marc Mwema, shotter Pierre-Antoine Gillet en man in vorm Ismaël Bako onder de borden kan België een benijdenswaardig vijftal aan de opworp brengen.

  Met onder meer Hans Van Wijn en Vincent Kesteloot zit er ook veel talent op de bank. Loïc Schwartz is jammer genoeg geblesseerd.

  Ismail Bako.

  "Als alles zondag klopt in Bergen, is België niet kansloos tegen Servië"

  Focus is het sleutelwoord voor de eerste wedstrijd. Bondscoach Dario Gjergja kennende, zal hij dat met aandrang blijven herhalen voor zijn  spelersgroep.

  Afgeleid zullen de Lions zeker niet zijn in Levice, in het westen van Slovakije heerst er een strenge lockdown.

  Een nederlaag zou niet meteen nefast zijn voor de kwalificatie voor de  eerste groep, maar wel voor het vervolg. De landen die zich plaatsen voor de tweede fase, nemen hun punten mee uit de eerste kwalificatiegroep. De Lions kunnen dus maar beter met zoveel mogelijk punten naar die tweede fase trekken…

  En dus zondag meteen verrassen in hun tweede wedstrijd tegen het machtige Servië. Deze grootmacht uit het basketbal komt naar Bergen zonder zijn sterren uit de NBA en Euroliga, maar heeft zoveel talent in de gelederen dat het torenhoog favoriet is in de groep.

  De Serviërs zullen België niet onderschatten, want ze zijn gebrand op een feilloze WK-campagne. Ze misten op een haar na de Olympische Spelen,  het WK van 2023 is dus een absolute “must”.

  Maar als alles zondag klopt bij de Lions, zijn ze niet kansloos. We denken met heel veel plezier terug aan de stunt tegen Litouwen, in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK. In februari 2020, ook in Bergen, versloegen de Lions dat andere grote basketballand met 86-65.

  Stel je maar eens voor: een klinkende zege in Slovakije en een stunt tegen Servië, dan mogen de Lions echt beginnen te dromen van een eerste WK-deelname.

  Live op Sporza

  De wedstrijd tegen Slovakije is donderdag vanaf 18 uur met livestream te volgen op site/app, zondag om 15.30 uur is de match ook live op Eén en zijn er flitsen op Radio 1.

  Kris Meertens

  1e voorronde

  programma groep A  
  Slovakije België 57-83 verslag
  België Servië 73-69 verslag
  België Letland 65-66 verslag
  Letland België 68-63 verslag
  België Slovakije 102-59 verslag
  Servië België 73-74 verslag
  stand in groep A
      M W V +/- ptn
  1. Letland 6 5 1 +53 11
  2. België 6 4 2 +68 10
  3. Servië 6 3 3 +9 9
  4. Slovakije 6 0 6 -130 6

  De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatieronde. De resultaten van de 1e ronde worden meegenomen naar de 2e groepsfase, waarin 12 Europese landen zich kunnen plaatsen voor het WK.