Ga naar de inhoud

ATP snoeit in de plaspauzes: "Goeie zaak, want nu is er duidelijkheid"

 wo 24 november 2021 16:25
Stefanos Tsitsipas ging volgens zijn collega's geregeld over de schreef met zijn pitstops.

Ook sporters moeten hun behoefte doen, maar soms kan zo'n toiletbezoek al eens tot de trukendoos van een atleet behoren. Toiletpauzes zijn al langer een bron van ergernis in het (mannen)tennis en daar wil de ATP vanaf 2022 met nieuwe reglementen iets aan veranderen.

Stefanos Tsitsipas was in augustus en september tijdens het ATP-toernooi van Cicinnati en de US Open niet de meest geliefde collega van de andere tennissers.

 

De Griek had in geen tijd een reputatie opgebouwd. Hij dook geregeld de catacomben in voor een toiletpauze, meestal na een verloren set. 

 

Bovendien nam Tsitsipas telkens heel veel tijd om zijn water af te gieten en flirtte hij met de reglementen.

 

Om dat ergerlijke gedrag te counteren, heeft de ATP nu nieuwe regels uitgeschreven. Vanaf 2022 mag een speler maar één "toilet break" meer inroepen per wedstrijd. 

 

Die kan worden gehouden na afloop van een set en de duur blijft beperkt tot maximaal 3 minuten nadat de speler de voorziene ruimte heeft betreden. Voor een extra kledijwissel kan nog eens 2 minuten toegevoegd worden.

 

Ook een medische behandeling wordt aangepast: 1 "medical time out" van 3 minuten per match is toegestaan na het einde van een set.

Ook Novak Djokovic liet zijn toiletbezoekjes al eens langer dan toegestaan uitlopen.

"Hopelijk geldt de lijn voor iedereen"

De mannelijke tennisbond wil de snelheid van een wedstrijd dus bewaren door te snoeien in de pauzes: minder en kortere onderbrekingen is de rode draad.

 

"Dat is een goeie zaak, want het schept duidelijkheid", vindt Johan Van Herck, coach van het Belgische Daviscup- en Fedcup-team.

 

"In onze sport was dit onderwerp een van de weinige zaken zonder duidelijkheid, meer bepaald over de duur en de hoeveelheid. Daar heeft de ATP nu paal en perk aan willen stellen."

 

"Vooral na de US Open was er veel discussie. Ze hebben getracht om er een lijn in te brengen en dat is positief. Hopelijk geldt het voor iedereen."

Vaak nam een speler na een setverlies zo'n break. Zo haal je je tegenstander uit zijn ritme.

Johan Van Herck

Maar waarom was zo'n pitstop voor de sanitaire noden vaak zo'n bron van ergernis? Johan Van Herck: "Vaak nam een speler na een setverlies zo'n break. Zo haal je je tegenstander uit zijn ritme."

 

"Als je dan langer weg bent, dan kan er frustratie komen bij de andere speler. Waar blijft hij en waar is hij naartoe? Daardoor kun je uit je momentum geraken en ben je gefixeerd op iets wat je niet kunt controleren."

 

De winnende speler begint misschien meer na te denken, maar ook de verliezende speler geeft zichzelf zo een kans om even te herbronnen.

 

"Je kan dan nadenken over de tactiek die je had afgesproken. Zo laat je je emoties zakken om meer tot jezelf te komen en weer te starten. Het kan dus langs twee kanten werken."

Bekijk de reportage in Het Journaal:

Lees ook: