Belgian Lions trekken WK-kwalificatie op gang: "Slovakije is meteen een sleutelmatch"

  Sam Van Rossom sluit weer aan bij de Belgische basketbalploeg.

  De Belgische basketbalmannen willen voor het eerst naar het WK basketbal. De eerste tussenstops zijn interlands tegen Slovakije (vandaag) en Servië (zondag). Sam Van Rossom (35) ziet kansen voor de Belgian Lions. "Slovakije is in principe de haalbare kaart, tegen Servië zal alles moeten meezitten."

  "Het is al even geleden", lacht Sam Van Rossom vanuit Slovakije. De 35-jarige guard moest de jongste jaren veel interlands laten schieten door verplichtingen met zijn club of blessures, maar hij tekent nu weer present.

   

  "Ik heb er veel zin in en heb goesting om nog eens voor het WK te gaan. Het is een doel op zich om dat nog eens te bereiken."

   

  Van Rossom voelt zich na blessureleed weer fit. "Het waren lichte letsels, maar het was vervelend dat ik geen continuïteit had. De jongste 3 weken heb ik wel gespeeld."

   

  "Ik groei weer naar een goed niveau, hopelijk net op tijd voor de Lions. Of we de allerbeste Van Rossom te zien krijgen? Dat moeten we afwachten, maar ik voel me klaar na 6 goeie wedstrijden."

  Ik groei weer naar een goed niveau, hopelijk net op tijd voor de Lions. 

  Sam Van Rossom

  Van Rossom en de Belgische selectie vertoeven in Slovakije, waar ze vanavond hun eerste kwalificatiefase openen. Door de verstrengde coronamaatregelen zijn er geen toeschouwers welkom.

   

  "Op verplaatsing is geen publiek in principe een voordeel, al wakkeren fans ook wel de adrenaline aan."

   

  "Normaal gezien is Slovakije de haalbare kaart in onze groep", schat Van Rossom in. "Niemand kent hen echt goed, wat ook gevaren inhoudt."

   

  "We mogen hen zeker niet onderschatten en we moeten ons goed voorbereiden. Dit is meteen een sleutelwedstrijd."

  "Onze jongens zijn in vorm en doen het goed bij hun clubs"

  Het tweede deel van het eerste luik vindt zondag in Bergen plaats. Servië is op papier een veel taaiere tegenstander, al zijn ook de Serviërs niet op volle kracht.

   

  "Zij hebben natuurlijk wel een grote vijver om in te vissen", relativeert Van Rossom meteen. 

   

  "Wij missen ook spelers, maar de jongens in deze groep zijn in vorm en doen het goed bij hun clubs. Daar moeten we ons aan optrekken."

   

  "Ook zondag zal er een kans liggen en die moeten we grijpen. Alles zal moeten meezitten. We moeten agressief uit de kleedkamer komen en naar onszelf kijken."

  Live op Sporza

  De wedstrijd tegen Slovakije is vanavond vanaf 18 uur met livestream te volgen op onze site/app. Zondag om 15.30 uur is de match tegen Servië ook live op Eén en zijn er flitsen op Radio 1.

  1e voorronde

  programma groep A  
  Slovakije België 57-83 verslag
  België Servië 73-69 verslag
  België Letland 65-66 verslag
  Letland België 68-63 verslag
  België Slovakije 102-59 verslag
  Servië België 73-74 verslag
  stand in groep A
      M W V +/- ptn
  1. Letland 6 5 1 +53 11
  2. België 6 4 2 +68 10
  3. Servië 6 3 3 +9 9
  4. Slovakije 6 0 6 -130 6

  De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatieronde. De resultaten van de 1e ronde worden meegenomen naar de 2e groepsfase, waarin 12 Europese landen zich kunnen plaatsen voor het WK.