Ga naar de inhoud

Strijd der Goudklompjes: welk supertalent drijft zijn prijs nog meer op?

Welk goudklompje beslist groep G? In de spannendste poule van de Champions League zijn alle ogen vanavond gericht op twee supertalenten: oude bekende Jonathan David (21) en Barça-droomtarget Karim Adeyemi (19). Welke Europese topclub plukt ze straks weg?

Jonathan David: straffer dan ganse PSG-trio

De statistiek is zo straf dat we ermee beginnen. Jonathan David scoorde dit seizoen al meer in de Franse competitie dan het bovenaardse PSG-trio Messi, Mbappé en Neymar opgeteld.

 

Dat staat fraai op een CV.

 

Met 10 doelpunten voor Lille is de Canadees de voorlopige topschutter in Frankrijk. Een bewijs dat zijn enorme aandeel in de verrassende landstitel vorig jaar allerminst toeval was. Ondanks het veel moeizamere vervolgseizoen voor Lille - ze staan pas 12e - blijft David wél indruk maken.

 

De koelbloedige ex-smaakmaker van AA Gent lijkt dan ook aan zijn laatste seizoen in Rijsel bezig. De naam van David, nog altijd maar 21 jaar, weerklinkt steeds luider bij onder meer Inter en Liverpool.

 

Wat doelpunten in de Champions League zouden zijn prijskaartje nog wat extra naar boven drijven. Tot dusver schoot David nog maar één keer raak op het kampioenenbal. Wel een cruciale treffer op bezoek bij Sevilla.

 

Tegen Red Bull Salzburg kan de sluipschutter zijn ploeg een enorme stap dichter bij de zestiende finales brengen. En zichzelf bij een droomtransfer.

Karim Adeyemi: de natte droom van Barça

Alleen loopt er bij de tegenstander eveneens een killer rond. Zijn naam: Karim Adeyemi. Het 19-jarige supertalent debuteerde in september al voor de Duitse nationale ploeg en was meteen trefzeker.

 

Het zorgde ervoor dat de opwinding rond de spits alleen maar groter werd. In deze Champions League schoot Adeyemi al vier keer raak, tegen Sevilla dwong hij op zijn eentje drie penalty’s af in één helft. Een record.

 

De rijzende ster van Salzburg koppelt trefzekerheid aan snelheid en onnavolgbare dribbels met zijn gouden linker. Een ervaren jeugdtrainer van de Oostenrijkse club gaf vertwijfeld toe dat Adeyemi hem het meeste deed denken aan… Messi.

 

Een ondankbare vergelijking, uiteraard. Al is het geen toeval dat FC Barcelona - net zoals bijna alle andere Europese topclubs - nadrukkelijk aan de mouw trekt van Adeyemi. Vorig jaar bracht de Blaugrana al tevergeefs een bod van ongeveer 15 miljoen euro uit op de aanvaller.

 

Zelfs het dubbele zal al lang niet meer volstaan.