Michel Vaarten gehuldigd in Gent: "Onvergetelijke duels met Joop Zijlaard"

  In de Zesdaagse van Gent is de ploegkoers natuurlijk het onderdeel waar over winst en verlies beslist wordt, maar ook de dernykoersen staan altijd garant voor spektakel. Michel Vaarten (64) was jarenlang een van de smaakmakers als gangmaker. De voormalige pistebondscoach werd vrijdag in 't Kuipke in de bloemetjes gezet.

  Michel Vaarten was lange tijd een vaste waarde tijdens het dernyspektakel in Gent. "Ik vond dat geweldig. Kunnen spelen op de piste met een toprenner achter jou gaf een kick", mijmert hij.

   

  "Ik moest de inspanning niet leveren, maar mijn renner moest als eerste finishen. Met Joop Zijlaard gingen we heel ver in de onvergetelijke duels, ja."

   

  "Renners kwamen ons soms zeggen dat ze begonnen te schuiven door de snelheid. Je moest winnen, maar je moest je renner ook veilig thuis brengen."

  Kunnen spelen op de piste met een toprenner achter jou gaf een kick.

  Michel Vaarten over zijn carrière als gangmaker met de derny

  Lang voor dat hoofdstuk als gangmaker was Vaarten zelf ook een steengoed renner. Als 19-jarige pistier won hij op de Spelen van Montreal in 1976 zilver op de 1 kilometer tijdrit.

   

  "Ik koerste toen bij manier van spreken nog maar twee jaar. Dat was een totale verrassing. De weerklank was toen niet zo groot als nu."

   

  "Ik had de explosiviteit en de uithouding. Dat zag je ook in de keirin. De lange en lastige sprints waren echt iets voor mij", zegt Vaarten, die op het WK van 1986 goud won op de keirin en zilver in de puntenkoers.

  "Duivenstront van de piste schrapen voor je kon trainen"

  Met zijn expertise ging Michel Vaarten later ook aan de slag als bondscoach van de Belgische pistiers. "We moesten toen opboksen tegen de weg: de jonge renners wilden wegrenner worden."

   

  "Het was een soort van survival: je moest je plan trekken. Zo was de piste in Gent nog niet overdekt en moest je de duivenstront van de piste schrapen voor je aan je training kon beginnen."

   

  Vaarten behaalde met Etienne De Wilde en Matthew Gilmore zilver op de Spelen van Sydney in de koppelkoers en hij kneedde ook latere toppers als Iljo Keisse en Kenny De Ketele.

   

  "Gezien de moeilijkheden hebben we het onderste uit de kan gehaald, maar ik ben het meest tevreden over mijn carrière als renner."

  Bekijk een reportage over de successen van Michel Vaarten:

  Bekijk het gesprek in Gent met Michel Vaarten: