Wat is er aan de hand met het Nederlandse schaatsen? "Moeten toppers beschermen"

  Kjeld Nuis gaf niet thuis in Stavanger.

  Geen enkele Nederlandse man haalde in Stavanger (Noorwegen) het podium op de 1.500m snelschaatsen, toch de "Nederlandse afstand". Is er iets aan de hand bij onze noorderburen, die ook op de andere afstanden niet domineren? Ex-schaatstopper Erben Wennemars trekt aan de alarmbel.

  "Bubbel in Heerenveen gaf vertekend beeld"

  "We zijn nog niet op een olympisch niveau", dat is de samenvatting van Erben Wennemars na het Wereldbeker-weekend in Stavanger. "Alles domineren, dat zit er voorlopig niet in. Nederland is nog in opbouw."

   

  "De Wereldbeker-wedstrijden zijn voor ons toch iets anders dan voor veel andere landen. Wij richten ons echt op het olympisch kwalificatietoernooi. Dat is één wedstrijd waarin alles moet gebeuren en dat voel je gewoon bij de rijders die nu de Wereldbekers rijden. Die zijn nog niet helemaal top omdat ze bang zijn van het olympisch kwalificatietoernooi."

   

  "Je kan van een tussenperiode spreken. Maar de beste manier om vertrouwen op te doen is gewoon heel hard schaatsen. Dat doen de Nederlanders nu net niet echt."

   

  Het verschil met vorig jaar kan niet groter zijn. "Toen presteerden we echt fantastisch. Er was natuurlijk die bubbel in Heerenveen en die heeft ons toch een beetje de resultaten gegeven die we niet echt verdienden", relativeert Wennemars de uitstekende prestaties toch wat.

   

  "We dachten dat alles heel goed ging, maar eigenlijk was het een beetje een vertekend beeld. Veel landen waren niet aanwezig toen of hadden niet de juiste voorbereiding. Nu komen al die andere landen erbij en daar zijn we van geschrokken. Vooral in China, Japan en Zuid-Korea zijn een paar heel goede schaatsers opgestaan, die nu prijzen pakken ten koste van de Nederlanders."

  Alles domineren, dat zit er voorlopig niet in. Nederland is nog in opbouw.

  Erben Wennemars

  Erben Wennemars in gesprek met Sven Kramer (foto uit 2017).

  "Heel erg geschrokken van Van der Poel"

  "Het grootste gevaar komt voor Nederland toch uit Zweden", wijst Wennemars richting Nils van der Poel. "We zijn altijd dominant geweest op de 5 en de 10 kilometer en in het allrounden. Nu zijn we toch heel erg geschrokken van Van der Poel."

   

  "Hij werd vorig jaar al wereldkampioen, maar toen wisten we nog niet wie hij was. De manier waarop hij nu schaatst, is bijna onverslaanbaar."

   

  De wissel van de wacht is ingezet, zo lijkt het toch? "Nederland had fantastische Winterspelen in Pyeongchang met 7 gouden medailles in het schaatsen. De toppers van toen doen nu nog altijd mee en ik weet niet of ze nog wel hongerig genoeg zijn. In het buitenland zie je die wissel al, in Nederland nog niet."

   

  "De snelle baan in Heerenveen is misschien ook niet in ons voordeel", merkt Wennemars nog op. "We rijden er fantastische tijden, maar komen dan op banen waar het moeilijker gaat. Dat zijn we niet gewend en dat maakt het voor ons lastig."

   

  "Net als dat olympisch kwalificatietoernooi. Het is een extra moment om te testen of iemand de stress en de spanning aankan, maar het is de vraag of het nog wel van deze tijd is. Misschien moeten we de absolute toppers beter beschermen?"

   

  "Zoals het nu is, is het een last voor veel schaatsers. Want je kan alle Wereldbekers winnen, maar dan toch niet naar de Spelen gaan door een slechte dag op het kwalificatietoernooi. Dat is zo'n mentaal spelletje en als schaatser moet je net vrij zijn in je hoofd."

  Misschien moeten we de absolute toppers beter beschermen?

  Erben Wennemars

  Nils van der Poel.

  "Ik maak me geen zorgen"

  Het mindere Nederlandse weekend kwam vooral op de 1.500m bij de mannen tot uiting. Geen enkele noorderbuur haalde het podium in Noorwegen op de "Nederlandse afstand". Wennemars, ooit wereldrecordhouder op de 1.500m, zag het met lede ogen aan.

   

  "Dat we op dit moment zo slecht zijn op die afstand, is natuurlijk de grote verrassing. Wereldrecordhouder Kjeld Nuis en wereldkampioen Thomas Krol kwamen niet uit de verf. Ze deden het wel goed op de 1.000m, dus misschien komt het nog."

   

  "De 1.500m is natuurlijk wel de afstand waarop je eerst merkt dat er stress en spanning zit. Over een 1.000m moet je niet nadenken, bij een 1.500m moet alles kloppen. Je moet kunnen pijn lijden, de timing moet goed zijn en je moet vrij zijn in je hoofd. Dat zie je nu niet bij onze schaatsers."

   

  "Maar ik maak me geen zorgen over mijn afstand. Na het olympisch kwalificatietoernooi gaan er drie Nederlanders naar de Spelen in Peking. Het maakt niet uit wie naar China gaat, ze zullen allemaal meedoen voor de gouden medaille."

   

  Panikeren, dat doet Wennemars zeker nog niet. "We gaan nog altijd veel medailles winnen op de Winterspelen. En stel dat het toch nog misgaat op het langebaanschaatsen, dan is er nog altijd Suzanne Schulting in het shorttrack. Ze won dit weekend maar liefst vier afstanden op de Wereldbeker. Doet ze dat in Peking, dan heeft ze vier keer goud."

   

  "Conclusie: Stavanger is een wake-upcall voor Peking, maar ik ben er heilig van overtuigd dat Nederland nog op tijd wakker wordt."

  We gaan nog altijd veel medailles winnen op de Winterspelen.

  Erben Wennemars

  Suzanne Schulting, winnares van vier WB-wedstrijden afgelopen weekend.