Ga naar de inhoud

Campenaerts over Rwandees avontuur: "Ik wil geen maand de Teide op en af rijden"

 ma 22 november 2021 21:19

Kuifje in Rwanda. Het is geen bestaand stripverhaal, maar het zou de titel kunnen zijn voor het volgende avontuur van Victor Campenaerts. De werelduurrecordhouder (met blonde kuif) is een buitenbeentje en dus trekt hij in januari op hoogtestage naar Rwanda om zijn voorjaar voor te bereiden. Hij vertelde over zijn Afrikaanse plannen in onze podcast De Tribune.

Voor Victor Campenaerts is het hoofdstuk tijdrijden momenteel afgesloten. De werelduurrecordhouder mikt sinds vorig seizoen op het klassieke werk, maar Campenaerts zou Campenaerts niet zijn als hij niet steeds op zoek is naar onbetreden paden om zijn doelen te realiseren. 

 

Om in ideale conditie te zijn voor het voorjaar, kiest hij binnenkort voor een opvallende locatie om zich voor te bereiden. Samen met ploegmaats Brent Van Moer en Florian Vermeersch trekt hij naar Rwanda in het Oosten van Afrika.

 

"Ik ben super blij dat Lotto-Soudal me wil steunen in dat plan", vertelt Campenaerts. "Ik ben al twee keer naar Namibië geweest. Als tijdrijder was dat een heel goeie voorbereiding, maar de geasfalteerde wegen in dat land zijn bijna allemaal vlak. Ik zocht dus nu een locatie waar ik meer bergop kon rijden."

In Namibië vertelde men mij dat er in Rwanda veel meer mogelijkheden zijn op het vlak van verschillende parcoursen en dat er veel wordt ingezet op sporttoerisme.

De meeste renners kiezen tegenwoordig voor de berg de Teide op Tenerife om in de winter hoogtemeters te maken, maar Campenaerts past voor een voorbereiding waarbij hij elke dag dezelfde berg op en af moet rijden.

"Ik wil absoluut niet naar de Teide om die reden. Dat is niet de ideale voorbereiding voor mij. En wat ik door al het reizen als renner heb geleerd, is dat er eigenlijk over de hele wereld veel met de fiets wordt gereden." 

 

"In Namibië vertelde men mij dat er in Rwanda veel meer mogelijkheden zijn op het vlak van verschillende parcoursen en dat er veel wordt ingezet op sporttoerisme."

 

"Vanuit Brussel vlieg je er ook rechtstreeks naartoe. Nog een voordeel tegenover Namibië."

 

Drie rode uitrustingen van Lotto-Soudal zullen dus in januari een maand lang te zien zijn op Rwandese wegen, buurland van Congo. De ploeg stuurt ook een verzorger, een dokter en een fietsmecanicien mee.

 

"Dat is geen overbodige luxe, want je rijdt daar op de evenaar, dus extra drinkbussen zullen geen kwaad kunnen", lacht Campenaerts.

Beluister De Tribune