Abdi loopt in maart halve marathon van Gent: "Eerste grote afspraak van 2022"

  Bashir Abdi zal in maart het Belgisch record op de halve marathon van Mohammed Mourhit aanvallen. "Ik kan dat overal doen, maar ik wil dat in het bijzijn van mijn vrienden en familie in Gent doen."

  Bij de eerste editie van de halve marathon in Gent liep Bashir Abdi een persoonlijk record van 1u00'30", twaalf seconden boven het Belgisch record van Mohammed Mourhit.

   

  In maart volgt een tweede editie en de olympische medaillewinnaar verschijnt opnieuw zelf aan de start. "Als je het Europees record op de marathon kan lopen, moet je ook het Belgisch record op de halve marathon kunnen lopen", zegt hij.

   

  "Het wordt mijn eerste grote afspraak in 2022. Ik kan overal een halve marathon lopen, maar ik wil het in bijzijn van mijn vrienden en familie doen."

   

  Met de organisatie van de halve marathon in eigen stad wil Abdi iets neerzetten. "België is een atletiekland. Onze crossen en pistewedstrijden zijn wereldberoemd, maar er zijn geen internationale wedstrijden op straat. Daar willen we iets aan veranderen. We willen echt wereldtoppers aan de start krijgen."

   

  Hoofdorganisator Bert Misplon geeft nog wat meer duiding bij de organisatie van de halve marathon. "We willen Bashir een wedstrijd voor eigen publiek gunnen", zegt hij.

   

  "De eerste editie was al een succes, terwijl dat midden in de coronacrisis niet zo evident was. We willen nog groeien. We mikken zowel op de massa als op de elite. De mensen kunnen hier onze eigen Gentse wereldtopper komen aanmoedigen, en als ze willen zelfs samen met hem aan de start staan."

  Als je het Europees record op de marathon kan lopen, moet je ook het Belgisch record op de halve marathon kunnen lopen.

  Bashir Abdi

  "2 zinnen als je 4e eindigt, brons is voor altijd"

  Bashir Abdi blikte op een persmoment ook terug op zijn boerenjaar. Hij won brons op de Spelen, maar dat was niet vanzelfsprekend. Abdi verteerde de jetlag in Japan bijzonder moeizaam.

   

  "Het medisch team raadde me slaappillen aan, maar die hadden een omgekeerd effect bij mij. Het was net alsof ik cafeïnepillen genomen had." 

   

  Ondanks het slaaptekort snelde Abdi toch naar brons. "Het is een mirakel dat ik met een medaille uit Sapporo ben teruggekeerd. Dat heb ik te danken aan de steun van Abdi Nageeye, mijn trainingsmaatje."

   

  "Overal waar ik momenteel kom, gaat het daar over. Daar derde of vierde worden, maakt wel een enorm verschil. Als vierde mag je blij zijn met twee zinnen in de krant, terwijl olympisch brons voor altijd is."

   

  Ondanks het olympisch eremetaal bleef Abdi wat op zijn honger zitten. "Omdat ik me zo moe voelde in Sapporo, vond ik dat mijn seizoen niet 100 procent geslaagd was", vertelt de Gentenaar. 

   

  "Daardoor vond ik al snel de motivatie om in Rotterdam het Europees record aan te vallen. Daar verliep alles wél volgens plan en daardoor is mijn seizoen uiteindelijk helemaal geslaagd. Ik hoop dat dat record nog tien jaar standhoudt."

  Het is een mirakel dat ik met een medaille uit Sapporo ben teruggekeerd.

  Bashir Abdi

  "Eerste keer waardering van buiten de atletiekwereld"

  Zijn prestaties leveren Abdi momenteel grote erkenning op. "Ik ben er zelf van onder de indruk", klinkt het. "Het beeld van de volle oevers in Gent bij onze boottocht na de Spelen, vergeet ik nooit meer."

   

  "Zowel op het gala van de Flandrien als op de Zesdaagse van Gent kreeg ik een staande ovatie. Dat is de eerste keer dat er waardering komt van buiten de atletiekwereld."

   

  Zijn successen hoopt de marathonloper ook financieel te verzilveren. Daarom is hij in zee gegaan met We Are Many, het managementbureau dat ook Nafi Thiam begeleidt. 

   

  "Het is 'now or never' op dat vlak", zegt Abdi. "Ik heb jarenlang in mijn sport geïnvesteerd. Heel lang stond mijn rekening in de min, dus nu is hopelijk het moment gekomen om iets te verdienen."