IOC sprak met Peng Shuai: "Zegt dat ze veilig is", WTA niet tevreden

  Bach in gesprek met Peng via Skype.

  Na alle twijfelachtige berichten van de voorbije dagen lijkt er nu toch officieel nieuws over Peng Shuai te zijn. Het Internationaal Olympisch Comité IOC meldt dat voorzitter Thomas Bach contact heeft gehad met de Chinese tennisster, die van de aardbol leek verdwenen.  De WTA blijft ondertussen bezorgd.

  "Peng Shuai heeft in een videogesprek gezegd dat ze veilig is, maar ze vraagt om haar privacy te respecteren", luidt het.

   

  Het IOC had naar eigen zeggen een gesprek van een halfuur. "Ze stelt het goed in haar huis in Peking. Ze verkiest om haar tijd nu te spenderen met haar vrienden en familie." 

   

  Met die boodschap van het IOC, dat dus contact heeft gehad met de Chinese tennisster, zou er meer duidelijkheid moeten zijn over haar lot. Al is het maar de vraag of Peng vrijuit durfde te spreken. Tijdens de conversatie belde er namelijk ook een hooggeplaatst lid van het Chinese Olympisch Comité in. 

   

  Nadat ze beschuldigingen van seksueel misbruik had geuit tegenover een vooraanstaand Chinees politicus, was het onheilspellend stil rond Peng Shuai.

  De Chinese staatsmedia deelden vandaag nog beelden van de bewuste speelster op een Chinees toernooi, maar de betrouwbaarheid van die beelden werd in vraag gesteld.

  WTA is niet bevredigd

  Onder meer de vrouwentennisbond WTA klaagde de situatie van Peng aan. De WTA is bezorgd om de voormalige nummer 1 in het dubbelspel.

  En die bezorgdheid blijft: "Het was goed om Peng Shuai in recente filmpjes te kunnen zien, maar die komen niet tegemoet aan onze bezorgdheid over haar welzijn en haar kansen om zonder censuur en dwang te communiceren", luidt het bij de WTA.

   

  "Ook de video van het IOC verandert onze oproep niet: wij willen een volledig, eerlijk en transparant onderzoek - zonder censuur - naar haar bewering over seksueel misbruik. Die zaak ligt aan de grond van onze initiële bezorgdheid."