Australian Open bevestigt: vaccin nodig om mee te mogen doen, druk op Djokovic stijgt

  Alle tennisspelers en -speelsters die in januari aan de Australian Open deelnemen, moeten gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft toernooihoofd Craig Tiley bevestigd. Het is zo nog maar de vraag of 9-voudig kampioen in Melbourne Novak Djokovic zal meedoen. De Servische nummer 1 van de wereld weigerde tot nu te zeggen of hij al dan niet is ingeënt.

  De Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, staat van 17 tot en met 30 januari in Melbourne op de agenda. De op een na grootste stad van Australië heeft net samengeteld meer dan 260 dagen in lockdown achter de rug, waarmee het een van de langst gesloten steden ter wereld is geweest.

  Vorige maand had de staat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, al uitgesloten dat niet-gevaccineerde spelers en speelsters een uitzondering zouden krijgen om aan het toernooi deel te nemen.

  "Er wordt veel gespeculeerd over een vaccinatie. Voor alle duidelijkheid: toen de premier (van Victoria, red.) aankondigde dat iedereen op de speellocatie gevaccineerd moest zijn, hebben we dat gemeld aan de spelers en speelsters", vertelde Craig Tiley aan televisiezender Channel Nine.

  "Alle spelers en speelsters begrijpen dat. Ook onze sponsors zullen gevaccineerd moeten worden, net als al het personeel dat op de Australian Open werkt."

  Djokovic wil niets zeggen over vaccinatiestatus

  Novak Djokovic, die in Melbourne een historische 21e grandslamtitel zou kunnen behalen, is geen fan van het vaccin en heeft zich tot nu nooit uitgelaten over zijn vaccinatiestatus. Tiley: "Hij heeft gezegd dat hij het als een privézaak beschouwt."

  Maar hij zal zich nu publiek moeten outen. De ATP-1 zei dat hij wachtte op de gezondheidsprotocollen van het toernooi om dat te doen. Tiley: "We zouden Novak hier graag zien. Hij weet dat hij ingeënt moet zijn om hier te spelen."

  Voor de Australian Open van 2021, die in februari in plaats van januari plaatsvond, moesten de spelers/speelsters en hun coaches 2 weken in quarantaine verblijven in hotels.

  Stadions op volle capaciteit toeschouwers

  De organisatoren bevestigden trouwens dat door de grote corona-inspanningen én vaccinatiegraad in de staat Victoria het publiek op volle capaciteit naar de tennisstadions zal mogen afzakken.