Peter Vandenbempt brandt 5 kaarsen voor de Duivels richting het WK: "Ik wens de bondscoach moed toe"

  Nog 365 dagen om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. Het WK in Qatar wordt wellicht de laatste grote kans op een hoofdprijs voor de Belgische "Gouden Generatie".  Maar dan zal alles wel moeten meezitten. Voor een beetje extra hulp van bovenaf brandt onze commentator Peter Vandenbempt daarom 5 kaarsen, eentje voor elk kopzorg.

  Kaars 1: Bidden voor superversie van Eden Hazard

  We hebben, denk ik, altijd gezegd: om het EK of WK te kunnen winnen, hebben we de allerbeste versie van Eden Hazard nodig. Hij is een van de 4 à 5 spelers van absolute wereldklasse. Ik ben ervan overtuigd dat dat nog altijd het geval is.

   

  We hebben Hazard de voorbije wedstrijden node gemist en als België hoge ogen wil gooien op het WK, dan moeten we de allerbeste Hazard opnieuw kunnen zien.

  De allerbeste Eden Hazard? Momenteel lijkt de hoop een beetje vervlogen, maar we hoeven niet op te geven. Vandaar deze kaars.

  Peter Vandenbempt

  Ik weet niet of we dat nog zullen zien. Momenteel lijkt de hoop een beetje vervlogen, maar we hoeven niet op te geven. Vandaar deze kaars.


  Wie we eventueel in de plaats moeten zetten, zijn ook goeie voetballers zoals Yannick Carrasco en Leandro Trossard. Maar geen van hen komt in de buurt van de allerbeste Hazard van 2018 in Rusland.

   

  België heeft nood aan zijn superversie. Ik brand dus een kaars dat hij dat nog één keer voor de nationale ploeg kan brengen.

  Kaars 2: Waken over onze drie onmisbaren

  Ik steek een kaars aan voor 3 spelers van wie ik vind dat ze onmisbaar zijn. We hebben back-ups, maar dit drietal heeft bij hun clubs en de nationale ploeg bewezen dat ze op bepaalde momenten boven zichzelf kunnen uitstijgen en bepalend zijn.

   

  Ik denk aan Thibaut Courtois. Alle winnaars van EK's en WK's hebben een doelman van uitzonderlijke klasse gehad die uitzonderlijke reddingen deed op cruciale momenten. Ik denk aan Iker Casillas, Gianluigi Donnarumma of Dino Zoff.

  We zetten een stolp over Kevin De Bruyne.

  Peter Vandenbempt

  Kevin De Bruyne hoeft dan weer weinig uitleg. We hebben de voorbije wedstrijden nog maar eens gezien welk niveauverschil er bij België is als De Bruyne op volle toeren draait of wanneer hij geblesseerd is. De allerbeste De Bruyne moet dit elftal naar grote hoogtes stuwen. We zetten een stolp over hem.


  En dan is er ook Romelu Lukaku, van wie ik dan wel hoop dat hij beslissend zal zijn voorbij de groepsfase. Dat verwijt wordt hem wel eens gemaakt, dat hij minder scoort als de knock-outfase begint.  Maar hij is zonder discussie een spits van internationale klasse waar heel wat nationale ploegen ons voor benijden. 


  Courtois, De Bruyne en de goals van Lukaku in de knock-outfase is wat België absoluut nodig heeft om een rol van betekenis te spelen in een verdere fase van het toernooi.

  Kaars 3: Een schietgebedje voor de defensie

  Met het verlies van Vincent Kompany hebben we al zwaar ingeleverd aan internationale klasse in de achterhoede. De defensie is toch een beetje het zorgenkind gebleken de voorbije wedstrijden.

   

  In 2021 hebben de Duivels 17 interlands gespeeld en ze hebben maar 7 keer de nul gehouden. Dat is toch een negatieve evolutie. Het lukte niet tegen Frankrijk of Italië, maar het is blijkbaar ook lastig tegen een bescheiden tegenstander als Estland of tegen Wales.

   

  Dat zal toch nodig zijn om in de cruciale fase van het toernooi ver te geraken. Je zal niet altijd zelf 3 of 4 keer scoren. 

  De vervangers zijn een niveau minder dan wie we voor handen hebben, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. 

  Peter Vandenbempt

  Hoe je het draait of keert: Jason Denayer en Dedryck Boyata zijn een niveau minder dan wie we voor handen hebben, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. Maar dan moeten we op hun gevorderde leeftijd - 32, 34 en 36 - nog één keer de allerbeste versie hebben van dat drietal.


  Ik zeg niet dat dat onmogelijk is. Vermaelen heeft al een paar keer aangetoond dat hij de twijfels aan de vooravond van een groot toernooi van zich kon afspelen. Ik denk ook aan Daniel Van Buyten: zijn selectie voor het WK van 2014 werd in twijfel getrokken, maar hij was de meest constante Duivel in Brazilië.


  Dat hoop ik ook van die 3. De jongens die eraan komen, zoals Arthur Theate of Zinho Vanheusden, hebben hun talent al laten zien, maar ik denk niet dat zij al klaar zijn om over een jaar de verdediging van de nationale ploeg te dragen als het er echt toe doet later in het toernooi. De ervaring van dit trio is belangrijk.

  Kaars 4: Een goede geest voor Roberto Martinez

  Het is geen verwijt als ik zeg dat Roberto Martinez een vrij conservatieve coach is. Dat zie je wel vaker bij bondscoaches als ze succesvol geweest zijn met bepaalde spelers.

   

  Hij houdt vast aan wie hij kent, aan wie hem succes heeft gebracht en met wie hij deze hele weg al 5 jaar heeft afgelegd. Maar op een bepaald moment zal hij toch keuzes moeten maken. 

   

  Ik wens hem dus de moed en de afstand van die jongens om knopen door te hakken en niet per definitie vast te houden aan wie hij kent en goed is, als zij op dat moment toch niet meer goed genoeg zijn.

   

  Dat hij durft om een gevestigde waarde die niet in vorm is - want vorm van het moment is bepalend - thuis te laten en eventueel een kans te geven aan iemand die plots komt kijken of opduikt. 

  Ik hoop dat Martinez durft om een gevestigde waarde die niet in vorm is thuis te laten en eventueel een kans te geven aan iemand die plots komt kijken of opduikt. 

  Peter Vandenbempt

  Om dan die gok te wagen, zoals Marc Wilmots in 2014 met Divock Origi gedaan heeft en Martinez zelf ook met Jeremy Doku op het voorbije EK: een speler zetten als je denkt dat hij er klaar voor is.


  Dat wordt een moeilijke afweging. Iedereen voelt toch een beetje aan dat, als iedereen fit is en een aanvaardbaar niveau heeft, de 23 van Qatar niet zo gek veel zullen verschillen van de 26 van deze zomer.


  Die moed en frisheid, alertheid van geest en afstand wens ik hem toe om in eer en geweten een evenwichtige en correcte selectie te maken. 

  Kaars 5: Een paar keer de volle overgave

  Ik denk dat we de voorbije toernooien toch een paar keer op een bepaald moment teleurgesteld geweest zijn in de nationale ploeg.

   

  Vergelijk het met de ploegen die België hebben uitgeschakeld, zoals Frankrijk en Italië. 

   

  Die gaven blijk van een soort van overtuiging, overgave, vastberadenheid, collectieve spirit, solidariteit, grinta, onverzettelijkheid, tactische discipline en strijdlust. Die maakten mee dat zij wél doorgingen en België niet.

  Overgave, solidariteit, onverzettelijkheid en strijdlust: zo gingen Frankrijk en Italië wél door en België niet.

  Peter Vandenbempt

  Zelfs het supergetalenteerde Frankrijk heeft er in 2018 de basis mee gelegd voor de wereldtitel en zeker Italië is een prachtig voorbeeld van hoe een elftal met minder kwaliteit dan België met een soort van vastberadenheid er toch in geslaagd is om boven zichzelf uit te stijgen.


  Dat wens ik de Belgen toe: dat laatste beetje dat maakt dat de Belgen een paar keer na elkaar boven zichzelf kunnen uitstijgen en helemaal tot het einde kunnen gaan.