Alderweireld loopt warm in Qatar: "Door hitte raakte lichaam niet vooruit"

  Toby Alderweireld heeft het naar zijn zin in Qatar.

  Hoe zou het nog zijn met Toby Alderweireld? De ervaren Rode Duivel moest passen voor de WK-kwalificatieduels tegen Estland en Wales met een lichte blessure. Alderweireld bleef in Qatar om aan zijn terugkeer te werken. Een land dat aanvoelt als zijn nieuwe thuis: "Er zijn veel vooroordelen over Qatar, maar mijn ervaring hier is zeer positief."

  Afgelopen zomer verkaste Toby Alderweireld naar Al Duhail. De Rode Duivel verruilde zijn leven in het natte Londen voor een verblijf in het bloedhete Qatar.

   

  "De temperaturen zijn nu eindelijk aangenaam", lacht Alderweireld in een gesprek met Sporza. "Hiervoor liepen die op van 45 tot zelfs 50°C, dat was nieuw voor me. Nu is het hier 30 graden, dat is al iets beter."

   

  "Je moet er gewoon aan wennen. In het begin lijkt het alsof je lichaam niet vooruit raakt. Ook de luchtvochtigheid is lastig, maar er is niets aan te doen. Veel drinken en blijven trainen is de enige oplossing."

  Alderweireld glundert bij zijn transfer naar Al Duhail.

  Airco maakt het verschil in voetbalgek Qatar

  In Qatar is het dus zweten geblazen. Is de airco in WK-stadions een welgekomen geschenk in plaats van een overbodige luxe? "Het is een heel groot verschil. In stadions met airco voelt het alsof je in Europa speelt en heb je geen besef van hoe warm het buiten is. In stadions zonder, is het dan weer extra zweten."


  De Rode Duivels moeten zich geen zorgen maken over de omstandigheden tijdens de WK-matchen. Trainen doen ze zonder de kunstmatige luchtverkoeling. Een probleem?


  "We hebben ook een WK in Brazilië gespeeld met een hoge luchtvochtigheid. Dat is ook een factor die het lastig maakt. Hoe we de trainingen in Qatar zullen aanpakken, weet ik niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de ervaring hebben om dat zo goed mogelijk te doen", weet de verdediger.

  Ook bij mij begint het te kriebelen om een WK te spelen in mijn nieuwe thuis.

  Toby Alderweireld

  "Je merkt wel dat alles hier in het teken staat van het WK. Qatar bouwt enorm veel nieuwe  infrastructuur nu. Ik denk dat hier de meeste kranen ter wereld staan. Alles zal hier helemaal in orde zijn. Ook bij mij begint het te kriebelen om een WK te spelen in mijn nieuwe thuis."

   

  Alderweireld is er klaar voor. De mensen in Qatar ook? "De mensen hier zijn allemaal gek van voetbal", zegt de Rode Duivel overtuigd. "Dat willen de Qatarezen ook tonen aan de wereld. Ze volgen hier zelfs de Premier League op de voet."


  "Heel veel mensen hebben vooroordelen over het land. Het is een land in ontwikkeling, met een paar culturele voorschriften. Ook die vallen mee. Het gaat bijvoorbeeld over een lange broek dragen in het ziekenhuis. Wie ben ik om dat niet te doen als dat het voorschrift is? 

   

  "Natuurlijk ben ik niet blind voor wat er al eerder over Qatar geschreven is", vult de verdediger aan. "Maar mijn ervaring hier is zeer positief."