Sam Van Rossom: "Stilaan de laatste kans voor mij om erbij te zijn op WK"

  Sam Van Rossom speelt al sinds 2013 voor Valencia.

  De Belgian Lions beginnen volgende week aan de voorrondes van het WK basketbal 2023 en dat doen ze mét Sam Van Rossom. De 35-jarige guard was er in het verleden al vaak niet bij door clubverplichtingen, maar nu kunnen de Belgische basketbalmannen nog eens profiteren van al zijn ervaring. En Van Rossom mikt hoog. "Ik zou er graag eens bij zijn op een WK", vertelt hij.

  Op zijn 35e is Sam Van Rossom nog altijd een van de sterkhouders bij de Spaanse topclub Valencia. De voorbije jaren was hij door EuroLeague-verplichtingen vaak afwezig bij de nationale ploeg, maar volgende week kunnen de Belgian Lions wel nog eens rekenen op de guard.

  Van Rossom is al jaren Europese top, won een Spaanse titel en Europese bekers, maar een WK basketbal zou ook voor hem nieuw zijn. "Je zou kunnen zeggen dat het een persoonlijk doel is om erbij te zijn op het WK", vertelt Van Rossom op de FIBA-website.

  Slechts 12 Europese landen mogen naar het WK en de 1e voorronde belooft alvast lastig te worden voor de Belgian Lions, die in een groep zitten met Letland, Servië en Slovakije. "We moeten ook realistisch zijn: dat is een zware poule", beseft Van Rossom.

  We moeten ook realistisch zijn: we zitten in een zware groep.

  Sam Van Rossom

  De Belgian Lions hebben de voorbije jaren wel stappen vooruit gezet, bondscoach Dario Gjergja kan kiezen uit een ruime groep spelers. "Jongens als Bako, Vanwijn, Obasohan of Lecomte hebben zich goed ontwikkeld. Ze zijn jong en kunnen nog jaren mee", ziet Van Rossom.

  "Met Gjergja is er ook een bondscoach die basketbal ademt. Hij werkt al meer dan 10 jaar in Oostende en kent het Belgische basketbal door en door. Hij is een coach die veel met zijn spelers praat. Spelers hebben veel respect voor hem. Hij doet er alles aan om je beter te maken."

  Kan de Kroaat de Belgian Lions ook naar het WK loodsen? "Ik zou er zo graag eens bij zijn op een WK, daar zijn we nog nooit in geslaagd. Voor mij is het ook stilaan de laatste kans nu", weet Van Rossom.