Jonas Rickaert over "idool" Michael Mørkøv: "Ik kijk naar zijn lead-outs"

  Jonas Rickaert is een van de meest gewaardeerde loodsen in het peloton.

  Mocht er een verkiezing voor beste lead-out in het peloton georganiseerd worden, dan zou Michael Mørkøv (36) de stemming wellicht domineren. Maar met de Deen als voorbeeld is ook Jonas Rickaert (27) uitgegroeid tot een sprintloods om van te dromen. Met dank aan zijn vorming op de piste. "Zoek via de piste de weg op", raadt hij aan.

  Alpecin-Fenix wordt in 't Kuipke vertegenwoordigd door Jonas Rickaert en Silvan Dillier. Met de Zwitser, kampioen van zijn land op de weg, draait hij vlotjes mee in de top 5.

   

  "Ik verbaas mezelf", glimlachte Rickaert tijdens de tweede avond in Gent. "We hadden tijdens het wegseizoen al afgesproken dat we hier zouden starten. We zijn blijven trainen en het motiveert om hier met een ploegmaat te staan."

   

  Rickaert kan zijn liefde voor 't Kuipke niet verbergen. "Elke zondag van de Zesdaagse zeg ik dat het mijn laatste keer geweest is, maar een half jaar later verlang ik weer naar november en ben ik de eerste om te vragen om hier te rijden."

   

  Als pisteproduct in de jeugd kruipt het bloed waar het niet gaan kan. "Dankzij de piste heb ik zo'n mooie carrière kunnen uitbouwen."

   

  "Aan jeugdrenners die geïnteresseerd zijn om sprinter of lead-out te worden, kan ik echt aanraden om via de piste de weg op te zoeken. Ik kan het alleen maar aanmoedigen."

  Ploegmakker Dillier werpt Rickaert in de baan.

  "Ik kijk enorm op naar Mørkøv"

  Jonas Rickaert is zelf geen strijkijzer en is bij Alpecin-Fenix een zeer gewaardeerde lead-out. Hij is de laatste man voor Tim Merlier, Jasper Philipsen en soms zelfs voor Mathieu van der Poel.

   

  "Op het BK in Gent (2019) hebben Tim en ik bewezen dat we elkaar echt begrepen. Dat is blijven groeien en dat vertrouwen is er ook met Jasper en Mathieu."

   

  "De rust die ik uitstraal in de sprints heb ik geleerd op de piste. Het is belangrijk dat je kalm blijft en die positionering leer je op de piste."

   

  "Dat neem ik mee naar de weg. Kijk naar Michael Mørkøv. Als lead-out is het ideaal om via de piste naar de weg te gaan."

   

  De naam is gevallen: Michael Mørkøv. Rickaert heeft de jongste jaren een reputatie uitgebouwd en is misschien wel zijn troonopvolger.

   

  "Dat wordt veel gezegd. Hij blijft een idool op vlak van de lead-outs. Ik kijk enorm naar hem op. Ik kijk ook naar zijn lead-outs en leer nog altijd bij."

   

  "Het is leuk om hier met hem te strijden op de Gentse piste. We hebben nog niet veel woorden gewisseld, maar dat komt wel."

  De rust die ik uitstraal in de sprints heb ik geleerd op de piste. Het is belangrijk dat je kalm blijft en die positionering leer je op de piste.

  Jonas Rickaert

  Merlier en Rickaert vallen in elkaars armen na zijn ritzege in de Tour, Van der Poel geniet mee.

  "Quick-Step? Ik heb voor een lange periode getekend bij Alpecin-Fenix"

  Michael Mørkøv is 36 jaar en ligt nog tot 2023 onder contract bij de ploeg van Patrick Lefevere. Ooit zal daar een vacature komen. Met Jonas Rickaert als kandidaat?

   

  "Ik heb nog niemand gehoord", lacht hij. "Er wordt soms wel eens over gezeverd", zegt de trainingsmakker van Yves Lampaert, Tim Declercq en co bij De Melkerie.

   

  "Maandag trainde ik nog met die jongens op de piste. Wie weet kan het later, maar momenteel lig ik nog een eindje (tot en met 2025) vast bij Alpecin-Fenix."

   

  "Dat is nu dus niet aan de orde. Ik heb er voor een lange periode getekend. Ik ben blij dat ik er hetzelfde kan doen en dat zij tevreden zijn."

  Trainingsmakkers Declercq en Rickaert keuvelen in de Tour.

  Bekijk het gesprek: