Tom Meeusen presteert weer: "Lars van der Haar motiveert me extra"

  Tom Meeusen in actie op de Koppenberg.

  Met mooie uitslagen laat Tom Meeusen dit seizoen weer van zich horen. Terwijl hij vorig seizoen er nog aan dacht om de eer aan zichzelf te houden. Hoe komt het dat de 33-jarige veldrijder weer op niveau crost?

  Omdat Tom Meeusen het publiek heeft gemist

  Voor zeges in de grotere crossen doet Tom Meeusen al een tijd niet meer mee, maar de jongste weken staat hij er weer. In de Superprestige van Gieten kwam hij als 9e binnen, op de Koppenberg klom hij naar een 6e plaats en vorig weekend in Leuven gooide hij er een 2e plaats bovenop.

   

  "Die cross stond met stip genoteerd in de agenda van het team", doet de veldrijder zijn verhaal. "De toppers waren al op weg naar Tsjechië voor de Wereldbeker, de kans dus om onze sponsors in de verf te zetten."

   

  "Bovendien verkies ik ook zulke crossen in eigen land. Let op, als de bondscoach me selecteert, vlieg ik met plezier naar de Verenigde Staten, maar in de typische sfeer die er hier hangt, kan ik altijd iets meer."

   

  "De chiro uit mijn dorp (Horendonk in Essen, red) was toevallig op weekend In Leuven. Zij schreeuwden zich schor voor mij. Dat gaf me extra vleugels", lacht Meeusen.

   

  "Het is een van de factoren waardoor ik beter voor de dag kom dit seizoen. Ik heb het publiek gemist, dat is me nu wel duidelijk geworden."

  Tom Meeusen: "Ik heb het publiek gemist, dat is me nu wel duidelijk geworden."

  Omdat Tom Meeusen zonder druk crost

  "De laatste jaren liep het minder en minder", weet Tom Meeusen zelf ook. "Eindelijk heb ik die negatieve spiraal een halt kunnen toeroepen."

   

  Meeusen zit in zijn laatste jaar bij Team Deschacht-Hens-Maes. Al had hij dit seizoen bijna niet gereden.

   

  "Een jaar geleden heb ik eraan gedacht om de eer aan mezelf te houden. Ik haalde geen profniveau meer, het liep voor geen meter, zo wilde ik niet blijven crossen. Ik kon beter wat toertochten gaan rijden met de mountainbike."

  Ik heb het in de zomer voor een keer op mijn manier aangepakt: zonder druk en zonder schema's. 

  Tom Meeusen

  De ploeg heeft Meeusen kunnen overhalen om zijn contract toch uit te dienen. "Ik had er vrede mee dat het mijn laatste seizoen zou worden", pikt hij in.


  "Daarom heb ik mijn voorbereiding vorige zomer ook anders aangepakt: zonder druk, zonder schema's. Op mijn manier dus, met voldoende rust."


  "En kijk, het werpt zijn vruchten af! Alleen mijn start moet weer beter. Daar kan ik toch een trainingsschema voor gebruiken", grijnst Meeusen.

  Omdat dertiger Van der Haar Europees kampioen is

  Dat je als dertiger niet afgeschreven hoeft te worden, heeft Lars van der Haar laten zien. Hij klauterde naar de Europese veldtitel.

   

  "Voor mij is hij dé crosser van het seizoensbegin", vertelt Tom Meeusen. "Omdat Lars me extra motiveert."

   

  "Ik moest het EK helaas op het scherm volgen, maar in mijn zetel werd het me nog eens duidelijk dat ik niet op mijn lauweren mag rusten. Lars is amper 3 jaar jonger en tot een seizoen of vijf geleden waren we nog aan elkaar gewaagd."

  "Loenhout moet de kick van het jaar worden"

  Uitbollen is Tom Meeusen niet (meer) van plan. Als hij er nog een veldrit mag uitpikken, is het de Azencross in Loenhout.

   

  "Een thuismatch in een fantastische sfeer", weet de publiekscrosser uit de Noorderkempen. "In die periode leeft het veldrijden helemaal. Echt crossweer en de absolute toppers zullen dan ook van de partij zijn."

   

  "Ik teken ervoor om enkele rondes tussen Wout van Aert, Tom Pidcock en Mathieu van der Poel te rijden. Dat moet de ultieme kick van het seizoen worden."

   

  "Dan zal ik goed moeten starten. Een extra motivatie om daar op te trainen", knipoogt Meeusen.

  Zaterdag crost Tom Meeusen mee in de Superprestigeveldrit in Merksplas, zondag in de Wereldbekermanche in Koksijde. Die wedstrijden kunt u allebei rechtstreeks volgen op onze website en in onze app. Zondag zijn we er ook bij Eén en op Radio 1.