Scheidsrechtersbaas is "tevreden" over groep: "Een positieve evolutie"

  De scheidsrechters in onze nationale voetbalcompetities werden de voorbije weken meermaals op de korrel genomen, maar de evaluatie van hun baas luidt positief. Bertrand Layec, technisch directeur van het scheidsrechtersdepartement van de Belgische voetbalbond (RBFA), is "tevreden over zijn groep" die zich "in een interessante dynamiek" bevindt, zo zei de Fransman na afloop van een vergadering in het nieuwe bondsgebouw in Tubeke.

  Tijdens de vergadering rond de arbitrage op de Belgische velden nam ook bondscoach Roberto Martinez het woord als lid van het de "Professional Referee Board". Hij beperkt zich daarbij niet tot alleen maar luisteren. 

   

  "Hij neemt aan alle vergaderingen deel", zegt Layec. "Hij geeft zijn mening. We horen elkaar regelmatig. Hij geeft me vaak zijn indruk van een wedstrijd die hij gevolgd heeft. Hij is eerlijk in zijn analyse", luidt het. 

   

  Ondanks een weekend dat "een beetje lastig" was enkele weken geleden, is Layec van oordeel dat zijn scheidsrechters "de wedstrijden goed leiden". De Fransman ziet het allemaal positief in. 

   

  "We komen op het punt dat we onze manier van arbitrage kunnen opleggen. Er is een zekere coherentie, ook al blijft dat soms lastig. Ik denk dat iedereen het er over eens is dat er een positieve evolutie is."

   

  "Het kan altijd beter, bijvoorbeeld als het gaat over het lezen en aanvoelen van het spel en van de fouten en de reacties van coaches, maar over het algemeen ben ik tevreden over mijn groep."

   

  Layec benadrukt graag dat er een nieuwe generatie aan het opstaan is, met de 24-jarige Arthur Denil en de 27-jarige Lothar D'hondt, terwijl Lawrence Visser (31) en Erik Lambrechts (37) internationaal actief zijn. 

   

  "We zitten in een interessante dynamiek", aldus Layec. "Deze generatie werkt samen, zonder dat er iemand achterblijft. Iedereen is op de trein gesprongen en ik ben verbaasd over het geleverde werk van al onze arbiters."

   Ik denk dat iedereen het er over eens is dat er een positieve evolutie is.

  Scheidsrechtersbaas Bertrand Layec

  "Protest kunnen we niet accepteren"

  De technische directeur stelt wel vast dat de VAR de afgelopen vier speeldagen vaker tussenkwam. "Maar op de goede momenten, waardoor er geen negatieve impact op het spel was", klinkt het. 

   

  "Dat de VAR tussenkomt, wil zeggen dat onze scheidsrechters fouten maken, maar ik ben van de oude school en blijf aan de refs vragen om hun verantwoordelijkheid te nemen en beslissingen te nemen op het veld." 

   

  Of de terugkeer van het publiek een invloed op de scheidsrechterlijke beslissingen heeft, valt volgens Layec "niet uit te sluiten".

   

  Layec benadrukte tot slot dat hij streng wil optreden tegen protesterende spelers en trainers. "Een scheidsrechter heeft een intellectuele sereniteit nodig", zegt hij.

   

  "Protest kunnen we niet accepteren. De energie die daarin kruipt, kan niet naar het nemen van de juiste beslissingen gaan. Er was jarenlang laksheid, maar dit seizoen is het een hoofddoel om alles wat de autoriteit van de scheidsrechter in vraag stelt te beteugelen."

   

  "Ik heb gevraagd om daar heel streng in te zijn. Iets uitleggen accepteren we, maar alleen met respect."