Deense sponsors maken ruimte vrij voor kritische boodschappen tijdens WK in Qatar

  De Deense nationale ploeg is van plan om een kritische stem te laten horen tijdens het WK voetbal in het najaar van 2022. De trainingskleding van de Deense voetballers zal boodschappen over de mensenrechten dragen.

  Twee sponsors van de Deense bond stellen hun ruimte voor de logo's beschikbaar voor de actie.

   

  "We zijn altijd kritisch geweest over het WK in Qatar en willen nu de kritische dialoog verder intensiveren. Onze kwalificatie voor het WK willen we gebruiken om aan veranderingen te werken in het land", zei voorzitter Jakob Jensen van de Deense voetbalbond.

   

  De bond zal ook zo min mogelijk afgevaardigden meenemen naar Qatar en niet aanwezig zijn op promotie-evenementen van de organisatie. "Onze deelname aan het WK betreft alleen een sportieve", aldus Jensen.

   

  Qatar kreeg in 2010 het WK toegewezen. Het wordt vanwege de hitte in november en december 2022 gehouden. 

   

  Er is veel kritiek op de behandeling van de vele migranten die aan de bouw van de stadions hebben gewerkt. Er zouden in de afgelopen tien jaar 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden. 

   

  Amnesty International heeft herhaaldelijk aangedrongen op verbetering van de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.