Kimberly Buys is uitgezwommen: "Heel grote madam voor het Belgische zwemmen"

  Kimberly Buys

  Zwemster Kimberly Buys heeft afgelopen weekend op 32-jarige leeftijd afscheid genomen van de sport. Haar ex-coach Ronald Gaastra en voormalig topzwemster Brigitte Becue steken de loftrompet over Buys. "Ze was altijd op en top prof", klinkt het.

  Ronald Gaastra heeft het zwemmen intussen zelf ook de rug toegekeerd, maar stond er wel op om afgelopen weekend aanwezig te zijn op het BK kortebaan, waar Kimberly Buys haar laatste wedstrijden zwom.

  "Dat vond ik maar vanzelfsprekend", vertelt Gaastra aan Sporza. "We hebben 16 jaar samengewerkt en in die periode hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Samen hebben we een heel lange weg afgelegd, met ontelbare Belgische records en Belgische titels, internationale medailles en 2x de Olympische Spelen."

  Gaastra looft zijn voormalige pupil. "Kimberly is echt een heel grote madam geweest voor het Belgische zwemmen. Ze was een modelatlete die altijd geleefd heeft als een topsporter. Op die manier is ze ook altijd een voorbeeld geweest voor andere zwemmers."

  Kimberly Buys was een modelatlete die altijd geleefd heeft als een topsporter.

  Ronald Gaastra

  "Ik denk dat Kimberly het maximum uit haar carrière heeft gehaald. Misschien had er links of rechts eens een betere prestatie kunnen zijn, maar daar heeft ze zich altijd overheen kunnen zetten. Ze verdient echt veel respect."

  "In de hiërarchie van het Belgische zwemmen staat Brigitte Becue nog een trapje hoger, maar daaronder komen Kimberly en ook Fanny Lecluyse. Fanny zwom een olympische finale in haar discipline, maar Kimberly was allround dan weer iets sterker. Alleen in de schoolslag zwom ze nooit een Belgisch record. Dat geeft toch aan dat ze heel veelzijdig was."

  Ook Belgiës nummer 1 schat Buys hoog in. "Ze heeft altijd geleefd voor het zwemmen", weet Brigitte Becue. "Ze was op en top prof. Met talent, inzet en doorzettingsvermogen kun je heel goed worden. Kimberly was een heel goeie zwemster."

  "Het is jammer voor de sport dat Kimberly stopt, maar het is nu aan de jeugd om de kansen te grijpen. Ik hoop dat er nog nieuwe zwemsters aankomen om ons op te volgen."

  Buys na afscheid: "Dubbel gevoel"

  Op haar laatste BK was Kimberly Buys afgelopen weekend nog goed voor twee titels in de aflossing en 2 individuele podiumplaatsen. "Afscheid nemen zorgt toch een beetje voor een vreemd gevoel wanneer je 16 jaar lang internationaal gezwommen hebt", reageert Buys zelf.

  "Ik wist natuurlijk al wel een tijdje dat dit mijn laatste wedstrijd zou worden, dus ik heb er wel van kunnen genieten."

  Niemand verzamelde meer Belgische titels dan Kimberly Buys. Wat vindt ze zelf het hoogtepunt in haar lange carrière? "In 2016 haalde ik de halve finales op de Olympische Spelen. Een jaar later zwom ik de WK-finale op de 50m vlinderslag. En in 2018 pakte ik brons op het E op de 50m vlinderslag", blikt ze terug.

  Buys combineerde topsport lange tijd met haar studies en is intussen al 3 maanden aan de slag als biochemicus in het UZ Antwerpen. Toch blijft ze ook actief in het zwemmen.

  "Ik heb nu de kans gekregen om assistent-coach te zijn bij mijn club. Dat is heel leuk en zo kan ik ook uitzoeken of het iets voor mij is. Het geeft me bovendien de kans om mijn ervaring en kennis door te geven."