Nog geen WK voor Italië: "Schrijf hen niet af, maar boven jezelf uitstijgen kan niet elke keer"

  Roberto Mancini en Italië zitten in de wachtkamer.

  Het Europese kwalificatieparcours voor het WK van 2022 in Qatar is verleden tijd, of toch op de barrages na. Die herkansing vormt een vangnet voor Italië, want de Europese kampioen is geen groepswinnaar en heeft dus nog geen zekerheid over het WK. Een verrassing of niet? Filip Joos analyseert waar het schoentje knelt.

  De voorlopige "no" richting Qatar was geen donderslag bij heldere hemel in de laars, maar de tweede plaats in groep C na winnaar Zwitserland hakt er toch wel in.

   

  Filip Joos ziet het 1-1-gelijkspel in eigen huis tegen Bulgarije en het tweeluik tegen Zwitserland als kantelpunten. "In Zwitserland waren ze de betere ploeg, maar Jorginho miste toen een penalty."

   

  "Vorige week was er dan weer een schabouwelijk eerste halfuur in een enthousiast Stadio Olimpico. Italië kwam totaal niet in zijn spel en had enorm veel last met de Zwitsers."

   

  "Ze herstelden zich daarna wel, scoorden niet toevallig op een vrijschop, groeiden en dan volgde weer een penaltymisser van Jorginho."

   

  "Die twee gemiste strafschoppen wegen natuurlijk zwaar door, maar het niveau van Italië was niet dat van tijdens het EK."

   

  "En tegelijk moet je zeggen: zo ver zaten ze er niet van, van dat niveau. Want ook op het EK wonnen ze van hun laatste 4 wedstrijden er slechts 1 binnen de 90 minuten. Dat was tegen ons land."

  De twee gemiste strafschoppen van Jorginho wegen natuurlijk zwaar door, maar het niveau van Italië was niet dat van tijdens het EK.

  Filip Joos

  "De angst zat er zo erg in na die gemiste penalty"

  Zit het Italiaanse probleem in de voorlinie? "Ja, en dat was op het EK eigenlijk ook al zo", zegt Filip Joos.

   

  "Toen had je de ontbolstering van Chiesa, die ze ongelofelijk nodig hebben met zijn diepgang, maar hij loopt ook een beetje met zijn kop in de grond. Het is geen Mbappé."

   

  "En nu was Immobile er niet bij. Op het EK was hij dramatisch aan de bal, maar hij werkte wel keihard zonder bal. Hij blijft ook scoren met Lazio, maar het is geen Lukaku... Al die zaken zaten dus een beetje tegen."

   

  "Eigenlijk besefte Italië het vorige week al na die gemiste penalty van Jorginho (zie video). Ze voelden: Zwitserland zal winnen van Bulgarije en wij moeten winnen en scoren in Noord-Ierland..."

   

  "De angst zat er zo erg in. Ze waren al aan het rekenen wie nog tweede kon worden. Dan gebeurt het ook."

  "Op het EK zijn ze boven zichzelf uitgestegen en dat kan niet elke keer"

  Italië krijgt wel nog een herexamen in maart tijdens de barrages. "Maar veel hangt af van de loting."

   

  "Als ze met Portugal moeten vechten... Dat is ook een ploeg die niet perfect is, maar daar heb je meer aanvallend talent."

   

  "Daar blijft het Italiaanse schoentje wringen. Anderzijds: deze barrages doen een beetje denken aan een toernooi met een halve finale en finale in je spoor en Italië is een toernooiploeg."

   

  "Je mag hen dus niet afschrijven, maar ik zou er niet op wedden, echt niet. Wat ze gedaan hebben op het EK was net zo mooi omdat het puur qua kwaliteit bijna onmogelijk was."

   

  "Die ploeg is boven zichzelf uitgestegen, maar dat kan niet elke keer. Dat verwachten op commando is zeer moeilijk. Maar een Europese kampioen hoort toch op een WK."

  Deze barrages doen een beetje denken aan een toernooi met een halve finale en finale in je spoor en Italië is een toernooiploeg.

  Filip Joos

  Lees ook: