Play-offs: wat is kans dat Italië en Portugal om WK-ticket moeten duelleren?

  Italië kan zichzelf wel voor het hoofd stoten. De Squadra Azzurra kwam niet verder dan een scoreloos gelijkspel bij Noord-Ierland en zag zo Zwitserland op de slotspeeldag in Groep C over zich springen. Net als 4 jaar geleden is Italië veroordeeld tot de Europese barrages. En toen greep het naast een WK-ticket.

  Het wordt nagelbijten in het bijzonder voor de Italiaanse en Portugese fans, respectievelijk van de Europese kampioen van 2021 en van 2016. 

   

  Vier jaar geleden was Italië ook veroordeeld tot de barrages: het verloor die van Zweden en miste zo voor het eerst sinds 1958 de Wereldbeker. Die nationale schande werd rechtgezet met de Europese titel. Maar nu dreigt eenzelfde scenario.

  Jorginho miste het voorbije weekend een penalty tegen Zwitserland om zijn land in polepositie te zetten en op de laatste speeldag lukte het ook niet bij Noord-Ierland.

  Portugal en Italië zijn reekshoofd bij loting op 26 november

  De barrages worden door 12 landen gespeeld: de 10 groepstweedes en de 2 hoogst geplaatste winnaars van een Nations League-groep die buiten de top 2 zijn geëindigd. Ze worden over 3 sporen van 4 landen geloot met halve finales en een finale, goed voor 3 WK-tickets.

  De beste 6 tweedes zijn reekshoofd bij de loting op 26 november en spelen hun halve finale over 1 match thuis. Portugal, Italië, Schotland en Rusland zijn al zeker van het thuisvoordeel.

  Er is 20 procent kans dat Portugal en Italië in hetzelfde spoor terechtkomen en dus mogelijk in een finale onder elkaar moeten uitmaken wie naar het WK mag. Voor de finale wordt de thuisploeg geloot.

  Zweden, Wales, Tsjechië en Polen moeten nog de laatste wedstrijden vanavond in Groep D, E en G afwachten om hun lot te kennen. Noord-Macedonië en Oostenrijk zijn al zeker geen reekshoofd en spelen uit.

  De halve finales zijn op 24 en 25 maart, de finales op 28 en 29 maart. Daarna kennen we de 13 Europese WK-gangers (10 groepswinnaars+3 barragisten). 

  De situatie voor de play-offs:

  Lees ook: