Waarom Red Bull zich achter de oren krabt: "Ongelooflijke raket van Mercedes"

  Het podium in Brazilië: Max Verstappen (2e), Lewis Hamilton (1e) en Valtteri Bottas (3e).

  In de Formule 1 hebben ze een opwindend weekend achter de rug. Titelkandidaten Max Verstappen en Lewis Hamilton bekampten elkaar op en naast het circuit. Drie vragen én antwoorden na de grand prix in Brazilië.

  Waarom liet de diskwalificatie voor Hamilton zo lang op zich wachten?

  Lewis Hamilton heerste vrijdag in de kwalificaties, maar werd achteraf gediskwalificeerd. De achtervleugel op zijn Mercedes bood een oneerlijk voordeel.

   

  De jury had meer dan 20 uur nodig om tot die conclusie te komen. Pas 2 uur voor de sprintrace kwam ze met de beslissing.

   

  Omdat de jury heel zeker van haar zaak wou zijn. Verstappen en Hamilton spelen namelijk de hoofdrol dit seizoen. Een gevecht voor de groene tafel wilde ze koste wat het kost vermijden.

   

  Daarom namen de stewards uitgebreid de tijd om Mercedes te ondervragen, om het onderdeel onder de loep te nemen, om het Duitse team opnieuw aan de tand te voelen en om met Verstappen te praten.

   

  De Red Bull-rijder had de Mercedes aangeraakt, wat niet toegestaan is. Hij krijgt een boete van 50.000 euro in de bus.

  Waarom vloog de Mercedes in Brazilië en niet in Mexico?

  Ten eerste omdat de Mercedes-motor een laagvlieger is. Het circuit in Mexico-Stad ligt meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel en daar rendeert de Duitse krachtbron veel minder. Het ding moet er te veel naar adem happen. Lewis Hamilton finishte er dan ook op ruime afstand van de Red Bull van Max Verstappen.

   

  In Brazilië krijgt de Mercedes-motor veel meer zuurstof. Het circuit van Interlagos ligt lager, op zo'n 800 meter hoogte.

   

  De tweede reden? Omdat Lewis Hamilton met een gloednieuwe motor mocht racen in Brazilië. Het kostte hem gisteren 5 plaatsen op de startgrid, maar met een hongerige motor kon je nauwelijks over een manco spreken.

   

  Bij Red Bull krabden ze zich achter de oren. Volgens de grote concurrent beschikt Hamilton nu over 20 pk extra.

   

  "Een meesterwerk van Mercedes om in deze cruciale fase met zo'n raket voor de dag te komen", gaf sportief leider Helmut Marko toe op de Oostenrijkse televisie. "Zo'n motor hebben we de laatste jaren niet meer gezien, ongelooflijk."

  Een ongelooflijke raket van Mercedes.

  Helmut Marko (Red Bull)

  Overvleugelt Hamilton Verstappen ook in de slotraces?

  Met zijn gloednieuwe motor is Lewis Hamilton dus in het voordeel. Max Verstappen heeft zijn wissel al eind september in Rusland doorgevoerd.

   

  Kan Honda Verstappen nog een nieuwe motor bezorgen? Volgens Red Bull levert die zo'n 4 tot 7 pk winst op, maar dan moet Verstappen weer een keer achteruit op de startgrid.

   

  Dat wordt rekenen voor de ingenieurs.

  Vorig jaar domineerde Max Verstappen, maar toen was het WK al een tijd beslist.

  Verslag Grote Prijs in Brazilië