Revelatie Lisowa imponeert bij de Cats: "Zo'n type hadden ze nog niet"

  Maxuella Lisowa Mbaka

  Het grote publiek heeft de voorbije dagen kennis kunnen maken met Maxuella Lisowa Mbaka, een van de nieuwe gezichten bij de Belgian Cats. De 20-jarige speelster van Castors Braine maakte ondanks haar prille leeftijd indruk tegen Bosnië en Duitsland. "Ze heeft goeie punten gescoord", stelde ook onze commentator Kris Meertens vast.

  Kenners weten al langer dat Maxuella Lisowa Mbaka heel wat in haar mars heeft. Ze schitterde de voorbije jaren al meermaals op grote toernooien bij de jeugd. In 2016 werd ze verkozen tot MVP op het EK U16 in de B-divisie.

  Twee jaar geleden imponeerde Lisowa ook op het WK U19 in Thailand. Met onder meer ook de zusjes Massey in het team schopte België het daar tot in de halve finales. Daarin bleek de VS nipt sterker, ondanks een glansprestatie van Lisowa: 21 punten, 6 assists, 4 rebounds en 2 steals.

  VIDEO: Jonge Lisowa schittert tegen VS op WK U19

  "Ze is overtuigd van haar eigen kunnen"

  "Na dat WK heeft ze bij haar club wel even naast haar schoenen gelopen", weet Kris Meertens. "Ze maakte ook geen progressie meer. Ik denk dat dat misschien de reden is waarom Philip Mestdagh haar niet opriep. Nu is ze opnieuw zeer aanwezig bij Braine en zet ze weer stappen vooruit."

  "Lisowa heeft de knop omgedraaid en beseft nu dat talent alleen niet volstaat. Er moet ook hard gewerkt worden. Nu is het voor de nieuwe bondscoach ook duidelijk dat ze in de selectie thuishoort."

  De 20-jarige Lisowa bedankte voor dat vertrouwen met twee sterke prestaties: 7 punten in 10 minuten in de moeilijke match in Bosnië en zondag 5 punten en 4 rebounds in een dik kwartier tegen Duitsland. En vooral: één brok aanstekelijke energie op het veld.

  Met haar sterke verdediging en haar energie lijkt Lisowa nu al zeker te zijn van haar plek in de rotatie.

  Kris Meertens

  "Zo'n type hadden ze bij de Cats nog niet", zegt Meertens. "Ze lijkt ook geen last te hebben van zenuwen. Ze is overtuigd van haar eigen kunnen. Lisowa brengt energie, de rest van het team voelt dat ook en beloont haar door ze de bal toe te spelen. Ze slaan haar niet over."

  "De nieuwe bondscoach hamert op een sterke verdediging. Met haar inzet en snelheid zal Lisowa in die optiek niet snel haar plaats kwijtspelen. Ik denk dat ze nu al zeker is van haar plek in de rotatie. Zij is top in het hoog druk zetten."

  "Ze heeft ook een instinct om te scoren. Ze staat op de goeie plaats, loopt zich vrij en weet waar de bal zal komen. Op die manier heeft ze veel goeie punten gescoord bij de coach. Haar shot is niet haar sterkste wapen. Dat weet ze zelf ook. Maar met haar sterke verdediging is ze nu al niet meer weg te denken uit het team."

  Lees ook: