Tot rolstoel gedwongen Louis van Gaal in tranen: "Ik ben een emotioneel persoon"

  Louis van Gaal moet Nederland morgen vanuit zijn rolstoel naar het WK loodsen.

  Een ongeluk komt nooit alleen. Enkele dagen na het blamerende gelijkspel in Montenegro, waardoor Oranje een WK-ticket uit handen gaf, heeft bondscoach Louis van Gaal een heupblessure opgelopen. De 70-jarige voetbaltrainer viel met zijn fiets en zit in een rolstoel. "De jongens en staf willen dat ik blijf", zegt een emotionele Van Gaal.

  Van Gaal kwam vandaag in een golfkarretje het trainingsveld in Zeist opgereden. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse bond (KNVB) is Van Gaal gisteravond uitgegleden toen hij zijn fiets neerzette bij het spelershotel.

  "Louis kan niet lopen en zit in een rolstoel. Hij wil er alles aan doen om de wedstrijd van dinsdag te halen", luidt het. Over de diagnose wilde de man niets zeggen.

   

  Van Gaal gaf later op de dag zelf toelichting. Hij maakt zich alvast geen zorgen, al ziet hij wel af. "Lichamelijk gaat het niet goed, maar coachen is verbaal en dat doe je met je brein."

   

  "Ik heb veel pijn. Daarom zit ik in een rolstoel of zat ik in een buggy bij de training. Er zit een breukje in een bot."

   

  Zou Van Gaal niet liever op zijn bed liggen om te herstellen? "De jongens en de staf willen dat ik blijf. Dat is heel positief en geeft me een goed gevoel", zei Van Gaal met tranen in zijn ogen. "Ik ben een emotioneel persoon."

  Bekijk: Van Gaal geeft interview met tranen in zijn ogen

  Niet de eerste rolstoel voor Van Gaal

  Assistent-trainer Henk Fraser reed Van Gaal in een golfkar naar het trainingsveld, waar de spelers onder leiding van de andere assistent Danny Blind al waren begonnen aan de opwarming.

  Fraser zorgde ervoor dat Van Gaal de verrichtingen van de internationals van dichtbij kon volgen.

  Het Nederlands elftal sluit de WK-kwalificatiereeks af in een lege Kuip tegen Noorwegen. De ploeg van Van Gaal verdedigt een voorsprong van 2 punten op de Noren en op Turkije.

  Bij een zege is Oranje zeker van kwalificatie; bij een gelijkspel zeer waarschijnlijk ook, omdat het doelsaldo veel beter is dan dat van Turkije.

  Van Gaal wil niet voor een gelijkspel spelen: "Ik vind dat je voor winst moet gaan. Maar we moeten wel collectief compact spelen. Daar trainden we op."

  Bij een nederlaag tegen Noorwegen kan Oranje als derde eindigen en daarmee het WK mislopen. De nummer 2 van de poule gaat de play-offs in.

  Van Gaal kreeg in 2012 een nieuwe heup. Vijf jaar eerder belandde hij als trainer van AZ al eens in een rolstoel met een gebroken enkel en kuitbeen. Het ging mis toen Van Gaal op de jaarlijkse reünie van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) een demonstratie polsstokspringen gaf.

  Lees ook: