Ga naar de inhoud

Anticlimax voor Mbokani en co? Illegale wissel kost DR Congo mogelijk historische kwalificatie

Veel commotie in de Afrikaanse WK-kwalificaties. Na Zuid-Afrika dient ook Benin een klacht in na een cruciale nederlaag. De reden: DR Congo voerde zondag te veel wissels op afzonderlijke momenten door, waardoor een forfaitnederlaag met grote gevolgen dreigt.

Wat zou het een anticlimax zijn. DR Congo zit vol in koers voor een eerste WK-kwalificatie sinds 1974 na een zege tegen Benin, maar dreigt door een illegale wissel alle hoop weer te moeten opbergen.

 

Dat zit zo: momenteel zijn er vijf wissels toegestaan in WK-kwalificatiematchen, maar die mogen wel maar op drie momenten gebeuren.

 

Bondscoach Héctor Cúper voerde tegen Benin alle vier zijn vervangingen door op verschillende tijdstippen. Het lijstje invallers: Kayembe (minuut 63), Bakambu (minuut 77), Mukeka (minuut 84) en Kayamba (minuut 90).

 

Die laatste wissel kan mogelijk enorme gevolgen hebben voor DR Congo. Benin diende al een klacht in bij de FIFA. Mocht er een forfaitnederlaag worden uitgesproken voor De Luipaarden komt er een streep door de laatste kwalificatieronde.

 

Met onder meer Dieumerci Mbokani en Samuel Bastien zijn er heel wat (oude) bekenden actief bij DR Congo.