Saudi-Arabië richt voetbalcompetitie voor vrouwen op

  Archieffoto van voetballende vrouwen in Afghanistan.

  Saudi-Arabië richt een voetbalcompetitie voor vrouwen op met 16 teams. Dat maakte de Saudische voetbalbond zaterdag bekend. Het land probeert via de sport zijn conservatief imago wat op te poetsen. 

  Pas sinds 2018 mogen vrouwen in Saudi-Arabië een voetbalstadion binnen om naar wedstrijden te kijken. Nu krijgen vrouwen ook een eigen competitie. 

   

  De competitie vindt plaats in twee fasen, waarbij 16 teams eerst strijden in drie regionale competities (in de steden Riyad, Jeddah en Dammam). De ploegen die zich na de reguliere fase kwalificeren, spelen begin 2022 in Jeddah de finale.

   

  De oprichting van de competitie is een "belangrijk moment" voor de federatie, zei voorzitter Yasser al-Misehal. De nieuwe competitie maakt deel uit van een programma ter ondersteuning van het vrouwenvoetbal, dat in 2017 van start ging.

   

  De Saoedische leiders, die worden bekritiseerd vanwege de mensenrechtensituatie in het land, hebben sport de afgelopen jaren gebruikt als diplomatiek drukkingsmiddel om het internationale imago van het land op te waarderen. Begin oktober kocht het Saoedische fonds PIF, voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salmane, de Engelse club Newcastle.