Jan Vertonghen opent speelpleintje voor zijn Foundation: "Iets positiefs nalaten"

  Jan Vertonghen nam een ochtendvlucht vanuit Portugal om aanwezig te kunnen zijn in Berlare.

  De Rode Duivels druppelen stilaan ons land binnen voor het tweeluik tegen Estland en Wales in de WK-voorronde, maar voor de sportieve arbeid aanbreekt, maakte Jan Vertonghen vandaag nog tijd voor een initiatief van zijn Foundation. "Met deze generatie Rode Duivels willen we ons ook op deze manier laten zien."

  In Berlare werd vanmiddag een opvallend speeltuig geopend: de Yalp Sona, een interactief speeltuig dat kinderen stimuleert om meer buiten te spelen en te sporten.

   

  Het is het vierde speelpleintje met een interactief speeltuig dat de Jan Vertonghen Foundation inhuldigt (lees meer onderaan bij de collega's van VRT NWS).

   

  "De rode draad is om kindjes uit de zetel te trekken en meer aan het spelen te krijgen", legt Vertonghen voor onze camera uit. "Het is verleidelijk om op de poep te blijven zitten."

   

  "Mijn ouders en broers hebben me altijd naar buiten gestuurd en daar heb ik veel profijt uit gehaald. Die boodschap wil ik doorgeven."

   

  Vertonghen woont zelf met zijn gezin en 3 kinderen in Portugal. "Daar schijnt de zon altijd en daar moet je van profiteren", zegt de verdediger van Benfica.

   

  "Je voelt je dan min of meer verplicht. Mijn kinderen kijken ook wel eens naar de televisie, dat ontken ik niet. Maar ik probeer hen wel bewust te maken van die momenten buiten."

  "Ik wil iets teruggeven"

  Jan Vertonghen (34) wordt morgen in het oefencentrum van de Rode Duivels verwacht, maar zakte vandaag dus al af naar Berlare. "Met heel veel plezier", glimlacht hij.

   

  "Ik ben om 4.30 u opgestaan om hier bij te kunnen zijn. Dat vind ik belangrijk. Het is goed om aan de kindjes te tonen dat ik er bij betrokken ben."

   

  Biedt zo'n initiatief dan wat tegengewicht aan het voetbal? "Het is iets anders. De eerste 10 jaar van mijn carrière was gericht op voetbal, de laatste jaren heb ik nood aan andere zaken."

   

  "Ik wil iets teruggeven en ik wil mezelf op een andere manier ontwikkelen. Ik ben er heel veel mee bezig en je wil iets positiefs nalaten."

   

  Dat doen ook vele andere Rode Duivels. "Met de nationale ploeg steunen we verschillende goeie doelen. En we doen ook individuele projecten."

   

  "Het is een compliment voor deze generatie dat we ons ook op deze manier willen laten zien."

  De eerste 10 jaar van mijn carrière was gericht op voetbal, de laatste jaren heb ik nood aan andere zaken.

  Jan Vertonghen

  Vertonghen over het sportieve verhaal met de Duivels: "Blessures? Dat biedt ook kansen aan nieuwe jongens: fijn om hen te ontmoeten"