Gehoord in 90 minutes: "Xavi bij Barcelona: is dat niet een operatie-Kompany?"

  In de 5e aflevering van dit seizoen van 90 minutes hebben Aster Nzeyimana, Filip Joos, Steven Defour en Sam Kerkhofs veel aandacht voor wat er zich buiten onze landsgrenzen heeft afgespeeld. Zoals de aanstelling van Xavi als trainer bij Barcelona.

  Beluister de aflevering van 90 minutes

  "Door de voetballer die hij was, geloof ik wel in Xavi"

  Xavi moet Barcelona uit het slop halen, maar eenvoudig wordt die opdracht niet. "Ik denk niet dat hij nu de messias is", zegt Steven Defour. "Daar is de ploeg niet sterk genoeg voor. Het brengt wel iets teweeg, maar om ze nu meteen weer in die titeldebatten te krijgen, dat denk ik niet."

   

  Filip Joos ziet een interessante vergelijking met een Belgisch verhaal. "Is het niet een soort Kompany-operatie? Er iemand zetten die heel veel goodwill heeft bij de supporters, zodat zijn aanwezigheid alleen al de wat mindere ploeg compenseert? Alleen zie je wel dat het zo’n icoon ook kan aantasten."

   

  "Het verschil is wel dat Xavi al kilometers gemaakt heeft voor hij de job aannam, Kompany niet. Maar dat is geen garantie. En ik snap ook wel dat Kompany al meteen ging. Dat heeft ook met momentum te maken."

   

  "Kompany kwam ook eerst als speler", brengt Kerkhofs in herinnering. "Stel nu dat hij eerst nog een paar jaar de reserves van Anderlecht had getraind, dat gaat toch ook niet?"

   

  Joos: "Neen, maar wat tijd in de Championship in Engeland of bij de beloftes van City, dat had ik hem toegewenst. Voor de Belgische voetballiefhebber is het geen drama als je daar sneuvelt. De spotlights zijn hier bij Anderlecht hoe dan ook groter."

  Het verschil is dat Xavi al kilometers gemaakt heeft voor hij deze job aannam. Bij Kompany was dat niet zo. Al is het geen garantie.

  In de zetels was er alleszins wel geloof in Xavi. "Ik weet niet waarom want ik heb geen enkele match van hem gezien in Qatar, maar ik geloof erin", zei Joos. "Door de voetballer die hij was, door het feit dat hij centraal stond en dat hij voor alles een oplossing had."

   

  Kerkhofs: "Ik denk wel dat hij beter voetbal zal brengen, maar hij zal ook niet winnen
  van Bayern. Daarvoor is zijn visie misschien te klassiek, tikitaka is misschien wel achterhaald. Het moet nu verticaler."

   

  Aster had zijn research gedaan. "Ik heb op SkySports een analyse gelezen en hij zou volgens dezelfde principes als Guardiola werken, maar iets pragmatischer. Bij Al Sadd zou hij een grote indruk nagelaten hebben en van een verzameling individuen een ploeg gemaakt hebben."


  Wanneer gaat Barça nog eens iets winnen? Joos: "Het moet eerst zijn financiën op orde bengen." Steven Defour is het daarmee eens. "Ze zullen een cyclus nodig hebben."

  Wat hoor je nog in deze aflevering?

  • De dramatische statistieken van Manchester United
  • Dat Kevin De Bruyne een trouwe luisteraar is en dat een van de gasten daar stress van krijgt
  • Waarom Divock Origi moet azen op een transfer naar Barcelona 
  • Wat de truitjestest is en waarom Antwerp daar wint van Anderlecht
  • Waarom de persconferentie na die match beschamend was
  • Waarom Defour een (laattijdig) bezoekje kreeg van Jan Boskamp
  • Een innovatie in het voetbal: als de promovendus vooraan staat, schaffen we de play-offs af
  • De zangkunsten van Filip Joos en Aster Nzeyimana

  Beluister 90 minutes op

  90 minutes is een coproductie tussen Sporza en Friends of Sports. Je kunt de video ook bekijken op het YouTube-kanaal van Friends of Sports of op VRT Nu.