80e Gentse Zesdaagse voorgesteld: "Het wordt een Covid Safe Event"

  Kenny De Ketele en Robbe Ghys verdedigen hun titel (van 2019) in het Kuipke, eerstgenoemde neemt er ook afscheid.

  Volgende week, van dinsdag 16 tot en met zondag 21 november, wordt de 80e editie van de Zesdaagse van Gent gereden. De jubileumeditie werd vanmiddag voorgesteld op het stadhuis. Door de stijgende coronacijfers werd uitgekeken naar de maatregelen. Die komen er, maar de "Gentse Feesten van de winter" zullen wel gewoon kunnen plaatsvinden.

  Organisator Christophe Impens en Schepen van Sport Sofie Bracke lichtten de coronamaatregelen toe. "Er komt een strikte scheiding tussen de renners en het aanwezige publiek", meldt Impens.

  "In de huidige omstandigheden is het niet mogelijk de renners selfies te laten nemen met fans. Het rennerskwartier zal volledig heringericht worden."

   

  "Het middenplein is en blijft voorbehouden voor de tickethouders van het middenplein. Houders van een ticket op de tribunes zullen geen andere plaats kunnen innemen dan hun zitje."

   

  "Er zal voldoende ventilatie en verse lucht in het Kuipke gepompt worden. En het dragen van een mondmasker wordt zeer aangeraden wanneer de aanwezigen zich verplaatsen."

  Het middenplein blijft voorbehouden voor tickethouders van het middenplein, houders van een ticket op de tribunes kunnen enkel daar zitten.

  Organisator Christophe Impens

  "Veiligheidsraad op 19 november, maar verwacht niet dat alles plots stilgelegd zal worden"

  Schepen Bracke vraagt de aanwezigen zich op de Gentse zesdaagse verstandig en verantwoordelijk te gedragen. "Er komt ook geen beperking op het aantal toeschouwers. We verwachten zowat 7.000 personen per avond in het Kuipke."

  "De mensen en de wielerfans bij uitstek hebben hier zo hard naar uitgekeken. Wij hebben enkele ingrepen gedaan om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen."

  "De zesdaagse zal een Covid Safe Event zijn: iedereen zal dus gecontroleerd worden op de Covid Safe Pass vooraleer ze 't Kuipke betreden."

   

  Sommigen plaatsten vraagtekens achter de inrichting van het evenement, vorig jaar ging het door corona niet door. Zo'n vaart loopt het nu niet: "We blijven de huidige cijfers nauwlettend opvolgen. Voorlopig kan het wielerevenement zeker plaats hebben."

  "We volgen de richtlijnen van de federale overheid op. De volgende bijeenkomst van de Veiligheidsraad is voorzien op 19 november. Dat is net in de periode van de Zesdaagse van Gent, maar ik verwacht niet dat men dan eensklaps alles stil gaat leggen."

  "Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kan dit een echt wielerfeest worden."

  Er komt geen beperking op het aantal toeschouwers. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kan dit een echt wielerfeest worden.

  Schepen Sofie Bracke

  Indrukwekkend deelnemersveld

  Sportief gezien pakt de organisatie uit met een topveld. Kenny De Ketele rijdt er, aan de zijde van Robbe Ghys, zijn laatste zesdaagse in eigen land en sluit zijn carrière later helemaal af op de Zesdaagse van Rotterdam. De twee verdedigen trouwens hun titel van 2019, in 2020 was er geen zesdaagse in Gent door corona.

   De andere publiekslieveling, Iljo Keisse, zal gekoppeld worden aan de Brit Mark Cavendish. Als duo wonnen ze in 2014 in Zürich, in Gent reden ze al 2 keer samen: tweede in 2014, vierde in 2019. Keisse is de "Keizer van 't Kuipke" met 7 eindzeges. Cavendish won in 2016 in Gent aan de zijde van Bradley Wiggins.

  Naast de koppels De Ketele-Ghys en Keisse-Cavendish is het zeker ook uitkijken naar de Deense wereld- en olympische kampioenen, Michael Mørkøv en Lasse Norman Hansen.

  Mørkøv was in 2009 al eens laureaat van de Gentse zesdaagse, toen met Alex Rasmussen. Ook in 2015 mocht hij op het hoogste schavotje plaatsnemen, toen met Iljo Keisse.

  Jasper De Buyst van zijn kant, winnaar in 2013 met Leif Lampater en in 2014 met Kenny De Ketele, wordt dit jaar op weg gestuurd met zijn Duitse Lotto-ploegmakker Roger Kluge.

  "En er komt nog schoon volk aan de start", aldus matchmaker Christophe Sercu. "Zo tekenen de Europese kampioenen Yoeri Havik en Jan Willem van Schip eveneens present. De Nederlanders zijn zeker een kandidaat voor de eindzege."

  "Ook het volledig Belgische duo met Otto Vergaerde en Jules Hesters komt aan de deur kloppen. Tuur Dens maakt zijn debuut in deze zesdaagse. Ik koppelde hem aan de ervaren Marc Hester. Het deelnemersveld vind ik redelijk indrukwekkend. Deze koppels moeten garant staan voor 6 dagen topsport en spanning."

  Deelnemende ploegen:

  • Michael Mørkøv/Lasse Norman Hansen (Den)
  • Yoeri Havik/Jan Willem van Schip (Ned)
  • Kenny De Ketele/Robbe Ghys (Bel)
  • Iljo Keisse/Mark Cavendish (Bel/GBr)
  • Otto Vergaerde/Jules Hesters (Bel)
  • Jasper De Buyst/Roger Kluge (Bel/Dui)
  • Fabio Van Den Bossche/Lindsay De Vylder (Bel)
  • Michele Scartezzini/Gerben Thijssen (Ita/Bel)
  • Jonas Rickaert/Silvan Dillier (Bel/Zwi)
  • Roy Pieters/Maikel Zijlaard (Ned)
  • Tuur Dens/Marc Hester (Bel/Den)
  • Morgan Kneisky/Matias Malmberg (Fra/Den)

  Toekomstzesdaagse, vrouwenomnium, G-sport én Bashir Abdi

  Naast de eigenlijke Zesdaagse van Gent is er dit jaar opnieuw plaats voor een Toekomstzesdaagse in 't Kuipke, naast een kort programma voor vrouwen elite en G-sporters.

  Vijf Belgische belofteteams komen aan de start van dinsdag tot zondag in de Toekomstzesdaagse. De vrouwen elite rijden vrijdag een puntenkoers en daags nadien een omnium. De G-sporters komen al op de tweede dag van de zesdaagse aan de beurt met een tijdrit over 500 meter, een tijdrit over 10 ronden en een achtervolging over 2.500 meter.

  Het is Bashir Abdi, die de 80e editie van de zesdaagse op gang zal schieten.