Voor het eerst sinds Hillsborough-ramp keren staantribunes terug in Engeland

  Onder meer op Stamford Bridge mogen supporters weer rechtstaan.

  Vijf Engelse teams - Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham en tweedeklasser Cardiff City - zullen vanaf januari opnieuw staanplaatsen aanbieden in hun stadions. 

  Staantribunes verdwenen in de hoogste competities in Engeland na het stadiondrama in Hillsborough in 1989. Bij een paniekuitbraak kwam het publiek op een staantribune in de verdrukking, waarbij 97 supporters van Liverpool om het leven kwamen. Alle staanplaatsen in de Engelse stadions werden na die ramp vervangen door zitplaatsen.

   

  Op verzoek van de clubs keren staantribunes terug, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moeten op de staangedeelten stoeltjes beschikbaar blijven. Vanaf 1 januari mag het experiment in de praktijk worden uitgevoerd. Als de proef slaagt, zullen er volgend seizoen mogelijk meer clubs staanplaatsen kunnen aanbieden.

   

  "Veiligheid staat absoluut voorop, maar fans verdienen verschillende opties over hoe ze van een wedstrijd kunnen genieten", zei de Britse minister van Sport Nigel Huddleston.