Staantribunes zijn terug in Engeland: "Maar ze willen absoluut nieuw drama vermijden"

  30 jaar lang waren staantribunes in Groot-Brittannië verboden, maar nu willen ze daar met een proefproject de tijd terugdraaien. "De maatregels zijn wel heel streng", weet verslaggever Tim Wielandt.

  Staantribunes werden verboden na het Hillsborough-drama in 1989, waar bijna 100 supporters van Liverpool om het leven kwamen nadat er te veel mensen op de tribune werden toegelaten.

   

  "Dat was niet alleen een drama, maar ook een trauma voor het Engelse voetbal", zegt Premier League-volger Tim Wielandt in De Wereld Vandaag. "In het rapport van rechter Taylor stond dat er absoluut iets moest gebeuren met de staantribunes, waar te veel mensen ingeduwd werden."

   

  "Sinds eind jaren 90 gaan er al stemmen op om toch weer staantribunes toe te laten. Supporters staan immers liever dan dat ze zitten, want zo kunnen ze hun emoties beter uiten."

   

  "Toen was het nog te vroeg om staantribunes toe te laten, maar sindsdien zijn supportersfederaties ervoor blijven ijveren." En nu wordt er een proefproject gelanceerd bij 5 clubs: Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham en Cardiff.

   

  "Ze zijn heel bang om te snel weer staantribunes toe te laten, want ze willen absoluut een nieuw drama vermijden. Daarom zijn de maatregels heel streng. Zo moeten mensen kunnen rechtstaan als ze dat willen, maar tegelijkertijd ook kunnen zitten als ze dat willen. Er kunnen dan ook niet meer mensen in het vak dan er zitjes zijn."

  Supporters staan liever dan dat ze zitten, want zo kunnen ze beter hun emoties uiten.

  Tim Wielandt

  Heel gewoon in Duitsland

  Groot-Brittannië lijkt de staantribunes weer te omarmen, in het buitenland gebeurde dat al veel eerder. "Duitsland is een goed voorbeeld. In Dortmund staan er 26.000 mensen in één vak, de befaamd Gelbe Wand."

   

  "Daar heerst een fantastische sfeer en zijn bij mijn weten zelden of nooit ongelukken. En als Dortmund Europees speelt, wordt de tribune omgebouwd naar een vak met zitjes, omdat dat verplicht is van de UEFA. Hetzelfde gebeurt ook bij pakweg Bayern, Leverkusen of Hamburg."