Ook onze kust heeft nu een marathonroute voor mountainbikers: 107 km van noord naar zuid

  Niet zo heel lang geleden opende mountainbiker Frans Claes een lange route in de omgeving van Leuven, vandaag zijn de kustgemeenten aan de beurt. Sport Vlaanderen opent namelijk het kustmountainbikenetwerk, goed voor 425 km aan aaneengesloten routes. Het paradepaardje is de marathonroute van 107 km. 

  In de afgelopen jaren zijn er heel wat mountainbikeroutes geopend of vernieuwd aan de kust. Het is altijd de ambitie geweest van Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten om op termijn al die routes met elkaar te verbinden tot een groot, kwalitatief, aaneengesloten kustnetwerk van meer dan 425 km. Met de opening van de nieuwe route in Oostende eerder dit jaar is het kustmountainbikenetwerk een feit.

   

  “We investeren in laagdrempelige sportinfrastructuur, zoals routestructuren, om Vlaanderen steeds beweegvriendelijker te maken”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. 

   

  “We beschikken in Vlaanderen zo al over meer dan 7.000 km mountainbikeroutes, die we zorgvuldig uitstippelen en goed onderhouden. Dit nieuwe uitgebreide mountainbikenetwerk is een uniek concept in Vlaanderen en omstreken en zorgt ervoor dat er het hele jaar door op elk niveau gesport kan worden aan onze mooie kust."

   

  "Met deze schaalsprong voor de mountainbikesport houden we de drempels om buiten te sporten zo laag mogelijk, zodat mensen ook na de zomer hun fietsambities kunnen waarmaken.”

  Een uitdagend traject van 107 km: op naar een marathonroute in elke provincie

  Als onderdeel van dit netwerk heeft Sport Vlaanderen voor de mountainbikers die van een extra uitdaging houden een nieuwe marathonroute van 107 km ontwikkeld aan de Westkust. Met aparte bewegwijzering worden de vier bestaande routes in DePanne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke met elkaar verweven tot één ultralange mountainbikelus. 

   

  Marathonroutes zijn extra lange routes voor mountainbikers die alleen of in groep graag eens uren aan een stuk willen afzien, met voldoende hoogtemeters en technische passages. In Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vind je al zo’n route. Het is de bedoeling om in elke provincie minstens één marathonroute te creëren.

   

  “Maar liefst 2300 palen en borden moeten garant staan voor een kwalitatieve bewegwijzering voor de mountainbiker”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu.

   

  “Vrijwillige peters en meters voeren jaarlijks 1 of meerdere controles uit en 
  ook andere bikers kunnen problemen aan de routes signaleren via de website www.routechirurg.be. De technische ploegen van Westtoer voeren de nodige werkzaamheden uit om de bewegwijzering van de routes in optimale toestand te houden.”

  Zoek een route bij jou in de buurt