Neil Robertson wint English Open met kleinste verschil en met dank aan zoon

  De Australiër verovert zijn 21e rankingtitel. Bij 7-5 achter kreeg hij steun van zijn zoon.

  Neil Robertson heeft afgelopen nacht in Milton Keynes het English Open snooker op zijn palmares gebracht. In een uiterst spannende finale won de 39-jarige Australiër met 9-8 van de 46-jarige Schot John Higgins. Zoon Alexander zorgde voor het beslissende duwtje in de rug.

  In de namiddagsessie had Robertson met breaks van 57, 140 en 123 een 5-3-voorsprong opgebouwd, maar in de avondsessie kwam Higgins verschroeiend uit de startblokken.

  "The Wizard of Wishaw" won 4 frames op rij en kwam na een 80-break van Robertson bij 6-8 op 1 frame van toernooiwinst. Dat ene frame werd de viervoudige wereldkampioen niet meer gegund.

  "The Thunder from Down Under" potte breaks van 52, 120 en 65 weg voor 9-8-winst. "Dit is een ongelooflijk gevoel", reageerde  de wereldkampioen van 2010. "Geen idee waar ik het vandaan haalde, maar in de laatste frames kon ik nog een tandje bijzetten en speelde ik plots mijn beste snooker."

   

  Wie daarachter zat, was misschien wel zijn zoon Alexander. Bij 7-5 achter kwam die tijdens het interval even bij vaderlief langs. "Hey, pap, ik geloof in jou. Dit wordt voor jou. Denk maar eens terug aan toen ik je bij 8-4 achter nog de Scottish Open zag winnnen", tweettte Robertson na de finale. 

  Higgins: "Het was een geweldige finale, alleen jammer dat ik weer verlies"

  Higgins leed vorige maand ook al een 9-8-nederlaag in de finale van het Northern Ireland Open. En ook daar gaf hij tegen thuisspeler Mark Allen een 6-8-voorsprong uit handen. "Die laatste 2 finales doen me denken dat ik op dit niveau toch wat tekortkom", verklaarde de man die voor het laatst in 2011 het WK won.

   

  "Het was een geweldige finale, blij dat ik erin stond, alleen jammer dat ik weer de verliezer ben. Maar petje af voor Neil, hij speelde ongelooflijk, wat een speler, wat een kampioen!"

  Robertson, die in de finale van vorig jaar zelf een 9-8-nederlaag leed tegen Judd Trump,  boekte zijn 21e rankingtitel. Alleen Ronnie O'Sullivan (37), Stephen Hendry (36), Higgins (31), Steve Davis (28), Mark Williams (24) en Trump (22) doen beter.

  Naast de "Steve Davis Trophy" kreeg Robertson een cheque van 70.000 pond (82.000 euro) overhandigd. Voor Higgins was er 30.000 pond (35.000 euro).

  Op de Order of Merit blijft Robertson de nummer 4,  maar komt hij wel heel dicht bij de 3e stek van O'Sullivan. Higgins zakte van 6 naar 7. Wereldkampioen Mark Selby wipt over Trump en is de nieuwe nummer 1. Brecel, in de kwartfinales uitgeschakeld door O'Sullivan, stijgt van de 46e naar de 40e plaats.

  Bekijk de ontknoping in frame 17:

  Tweets over de finale: