Jason Suttels (20) zorgt voor eerste Belgische medaille op WK skeeleren

  Jason Suttels verovert zilver in de punten-afvallingskoers op het WK in Colombia.

  Jason Suttels heeft ons land op de tweede dag van de wereldkampioenschappen skeeleren een eerste eremetaal geschonken. Op de piste in de Colombiaanse stad Ibagué eindigde Suttels zondag als tweede op de punten-afvallingskoers over 10 kilometer.

  De 20-jarige Suttels, die als junior al tal van wereldtitels veroverde, passeerde als eerste de finish. Dat leverde hem 3 punten op, waarmee zijn totaal op 9 kwam. De Belgische skater bleef de Fransman Martin Ferrie 5 duizendsten van een seconde voor. Met de 2 punten die Ferrie kreeg, kwam hij op 8 punten uit, goed voor brons. De titel ging met 20 punten naar de Colombiaanse thuisrijder Daniel Zapata.

  Met de 4e plaats op de 500 meter bleef junior Robbe Beelen net buiten de prijzen. Het was al fraai dat hij de finale had bereikt. Fran Vanhoutte werd 6e op de 10 kilometer afvalling bij de junioren. De tweede Belgische, Jorun Geerts, eindigde als 13e.

  Colombia boven in bijzondere omstandigheden

  De Europeanen lijken problemen te hebben met de omstandigheden waaronder in Ibagué wordt geskeelerd. De stad ligt op 1.300 meter boven de zeespiegel en het is in Colombia 6 uur vroeger. Bovendien zijn de bochten op de 200 meter lange piste erg scherp.

  Om financiële en corona-technische redenen zijn de meeste landen pas enige dagen voor aanvang van het toernooi afgereisd. De Belgen kwamen maandag aan in Ibagué, ruim 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bogota.

  Erg evenwichtig is de verdeling van de medailles vooralsnog niet. Na de eerste dag hadden de Colombianen al de helft van de ereprijzen verzameld: 12 van de 24. Alle 8 mondiale titels bleven in eigen land en geen kampioen liet zich de mogelijkheid ontnemen met een geel-blauw-rode vlag de ereronde te maken.

  Op de tweede dag waren 6 van de 8 gouden plakken voor de Colombianen. De Taiwanese Ho-Chen Yang (1.000 meter) en de Ecuadoriaanse junior Nicolas Garcia (10 kilometer afvalling) doorbraken het patroon. Al moest de jury in dat laatste geval een Colombiaan diskwalificeren die zich te buiten was gegaan aan opzichtig gooi- en smijtwerk.