BEKIJK: Barça-coach Xavi als held onthaald in Camp Nou

  Xavi staat voor een moeilijke taak in Barcelona, maar zijn eerste dag zal hij niet snel vergeten.

  Xavi Hernandez is officieel voorgesteld als de nieuwe coach van Barcelona. De voormalige aanvoerder van de Blaugrana werd feestelijk onthaald door tienduizenden fans in Camp Nou. Voorzitter Joan Laporta sprak zelfs van "een historisch moment" voor de club.

  Ex-speler Ronald Koeman kon Barcelona niet op de rails krijgen in het eerste seizoen zonder Lionel Messi, ex-speler Xavi neemt het stokje over van de Nederlander.

   

  Xavi, die bijna achthonderd wedstrijden voor Barça speelde, werd onder luid gejuich onthaald op Camp Nou. Hij tekende voor de ogen van de supporters zijn contract tot 2024. 

   

  Een glunderende voorzitter Joan Laporta sprak van een historisch moment. Ook Xavi genoot zichtbaar van de warme ontvangst en bedankte de supporters uitgebreid. Hij zong zelfs even mee met de uitbundige thuisaanhang.

  Xavi: "Wij kunnen niet gelijkspelen of verliezen"

  Op de persconferentie die volgde op zijn voorstelling, toonde Xavi zich ambitieus. "Barcelona is de beste club van de wereld en we gaan hard werken om veel nieuwe prijzen te winnen", zei hij.

   

  "We zitten momenteel zowel sportief als financieel in een moeilijke positie, dus we hebben de steun van de supporters nodig. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we slagen. Wij kunnen niet gelijkspelen of verliezen."

   

  "Dinsdag beginnen we te werken en we moeten groeien als ploeg. Er moet duidelijkheid zijn tegenover de spelers, regels zijn de basis van elk succes. Maar we hebben een team vol professionals, dus ik ben zeker dat het goed zal komen."

  Pep Guardiola is voor mij de beste coach ter wereld en elke vergelijking met mij gaat niet op.

  Xavi

  Na de interlandbreak zit Xavi voor het eerst in de dug-out voor de stadsderby tegen Espanyol. Vooraf vroeg hij al advies bij zijn ex-coach Pep Guardiola. "Ik heb het met hem gehad over de druk en de verwachtingen. Toen ik vanochtend door de kleedkamer liep, kreeg ik meteen weer dat gevoel dat ik als speler had."


  Van een vergelijking met Guardiola wil Xavi niet weten. "Guardiola is voor mij de beste coach ter wereld en elke vergelijking met mij gaat niet op. Onze resultaten moeten aantonen of ik goed werk lever of niet."

  Gelukwensen van Messi

  Xavi kreeg ook een berichtje van ex-ploegmaat Messi. "Hij wenste me succes en we hebben wat grappen gemaakt", zei de kersverse Barça-coach. "Hij is de beste speler uit de clubgeschiedenis, maar hij is weg. We moeten nu werken met de spelers die hier zijn."