Sven Nys over Europees kampioen Lars van der Haar: "Wist dat hij het nog in zich had"

  Sven Nys kent Lars van der Haar uiteraard bijzonder goed. Hij is de ploegleider van de Nederlander.

  Lars van der Haar kwam gisteren weer boven water. Voor eigen volk pakte hij zijn tweede Europese titel in het veldrijden. Maar hoe komt het dat de Nederlander de voorbije jaren op de vlakte bleef? "Dat is een samenloop van omstandigheden", zegt Sven Nys, zijn ploegleider bij Baloise Trek Lions.

  Waar was Lars van der Haar de voorbije jaren? Het was een vraag die onze man aan Sven Nys voorlegde, nadat Van der Haar de Europese titel in Drenthe gepakt had. 

   

  "Het is moeilijk om daar de vinger op te leggen", vertelde Nys. "Ik denk dat het een samenloop van omstandigheden is. Er is een jonge generatie bijgekomen, waar hij het misschien wat moeilijk mee had. Hier en daar wat blessureleed ook. De afgelopen zomer is heel goed geweest. Hij was blessurevrij en zat mentaal goed in zijn vel."

   

  "Ik vind dat hij in Iowa en vooral in Zonhoven al een overwinning verdiende. Dat stapelt zich iedere keer op. Hij voelt zich goed op die fiets. Alles komt eigenlijk bij elkaar. En dan op deze berg, waar hij op het NK al een paar keer heeft gereden, voelt hij veel vertrouwen."

  De afgelopen zomer is heel goed geweest. Hij was blessurevrij en zat mentaal goed in zijn vel.

  Sven Nys over Lars van der Haar

  "Lars is altijd 110% met zijn vak bezig"

  "Hij leefde naar dit moment toe", ging Nys verder. "Met de steun van het publiek is alles in de juiste plooi gevallen. Ik wist dat hij het nog in zich had en nu is het eruit gekomen."

   

  "Ik ken de capaciteiten van Lars. Hij is altijd 110 procent met zijn vak bezig als het gaat om de details. En dat nekt hem soms wel eens. Het minste dat er fout loopt, daar wordt hij wat onzeker van."

   

  "Het is wel iemand die een beetje een handleiding nodig heeft. Door de jaren heen weten we hoe we daar moeten mee omgaan."

  Thibau Nys: "Lars heeft de goede flow te pakken"

  Ook Thibau Nys kent Lars van der Haar natuurlijk, maar dan als ploegmakker. Nys junior werd in een Facebook Live gevraagd hoe het kwam dat Van der Haar nu toch nog eens kon scoren. 

   

  "Er moeten een aantal factoren bij elkaar komen", vertelde Thibau. "Ik denk dat Lars sinds het begin van het seizoen al de juiste flow te pakken heeft. Dat in combinatie met een superdag zoals nu. Ook in combinatie met het speciale gevoel van een kampioenschap. Dat kan je niet vergelijken met een andere cross. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij zijn ding kon doen."

  Sven Nys: "De Belgen waren zeker niet slecht"

  Sven Nys liet zijn licht ook even schijnen over de prestaties van de Belgen op het EK veldrijden. "De Belgen waren zeker niet slecht. Ze deden overal mee. Het is ook niet nieuw. We hebben in het verleden nog al gezien dat vooral veel Nederlanders met de gouden medailles gaan lopen. Vaak trekken we het dan nog bij de mannen elite naar ons toe, maar dat is nu ook niet het geval."

  Lees ook: